Tudomány

Rekordközeli, nyári meleg jön hétvégére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hétvégi hidegfront után jelenleg egy anticiklon uralja hazánk időjárását, az erős szél mellett kedden és szerdán alapvetően napos idő lesz 13-18, majd 15-22 fokos csúcshőmérséklettel. Szerda délután, este viszont nagy csapadéktartalmú levegő érkezik fölénk, éjjel országszerte, csütörtökön már csak a déli és keleti tájakon számíthatunk esőre, ekkor egy-egy zivatar is kialakulhat.

A csapadékzóna gyorsan, 24 óra alatt átvonul felettünk, majd gyors és erős felmelegedés kezdődik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az ok, hogy Nyugat-Európa felett az év ezen szakában szokatlanul intenzív ciklon alakul ki, amely déli-délkeleti irányból, Afrika térségéből szállít hozzánk meleg légtömegeket. A húsvéti ünnep napos idővel telik csapadék nélkül, és „elszabaduló” hőmérsékletekkel: pénteken 19-24, szombaton 21-26, vasárnap 22-27 fokra számíthatunk.

„Hihetetlen léptékben vágtat az időjárás, ezek már júniusi értékek” – jegyzi meg a szakember. Vasárnap lesz a legmelegebb, veszélybe kerülnek a napi melegrekordok, a csúcsdöntés viszont nem borítékolható. Csaknem fél évszázada ugyanis volt már egy kiemelkedő érték március 31-én: 1975-ben Békéscsabán 27,8 Celsius-fokot mértek ezen a napon.

A változás hétfőn érkezik egy nyugati hidegfront képében, a jövő hét első napján hazánk keleti tájain marad a nyári idő, nyugatra viszont eső érkezik, a nyomában pedig valamelyest csökken a hőmérséklet. Jelen számítások szerint kedden már az egész országban számíthatunk csapadékra, a nyomában pedig hűvösebb lesz a levegő – legalábbis a nyári értéknél biztosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik