Tudomány

Ez a világ leggyorsabb nyelve

Shannon Fagan / Getty Images
Shannon Fagan / Getty Images

A beszéd sebessége személyenként eltérő, azonban a nyelveket objektíven meg lehet versenyeztetni gyorsasági szempontból. Erre az egyik legszélesebb körben elfogadott mód, ha megszámoljuk, hány szótagot lehet kimondani másodpercenként. Számos nyelvészeti tanulmány vizsgálta ezt a mérőszámot, és sokan ugyanarra a következtetésre jutottak: a japán a leggyorsabb nyelv, írja az IFLScience.

A Lyoni Egyetem kutatóinak 2011-es tanulmánya hét különböző nyelvet vizsgált, és a másodpercenkénti szótagszám alapján rangsorolta őket. Eszerint a japán nyelv végzett az élen 7,84 szótag/másodperccel, melyet a spanyol követett, 7,82 szótag/másodperces aránnyal. Ezt követően francia (7,18), olasz (6,99), angol (6,19), német (5,97) és mandarin (5,18) volt a sorrend.

Az egyetem kutatói 2019-es tanulmányában már 17 különböző nyelvet vizsgált Európában és Ázsiában, ám ezúttal nem a szótagok, hanem az információval bíró szavak sebességét vizsgálta. Eszerint bár a japánt valóban gyorsan beszélik, önmagukban nem sok információt tartalmaznak az egyes szótagok. 

Érdemes azonban kiemelni, hogy a kutatások során alig több mint egy tucat nyelvet vizsgáltak csak részletesen, melynek révén több száz nyelv kimaradt a számításból, köztük a magyar is. Így tehát objektívan nem lehet kijelenteni, hogy a japán lenne a leggyorsabb nyelv a világon, főleg azért, mert volt olyan kutatás is, amely más eredményre jutott.

Egy régebbi, az 1960-as évekből származó tanulmány hat japán és hat angol nyelvű ember beszédsebességét hasonlította össze, az eredmény pedig az volt, hogy beszédsebesség szempontjából nincs jelentős különbség.

Kapcsolódó
Ez a világ leghosszabb szava
A magyar nyelv leghosszabb szava kevesebb, mint fele olyan rövid, mint a győztes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik