Tudomány

Földön kívüli életet mutathatnak ki egy jégdarabból

A földön kívüli élet kutatása szempontjából igencsak ígéretesnek tűnik a Jupiter körül keringő hold, az Európa: felszínét több kilométer vastag vízjég borítja, amely alatt az élet bölcsőjének tartott óceán rejtőzik.

A tudósok egyre inkább úgy gondolják, hogy az ilyen holdak óceánjaiban élet lehet, ám ennek megtalálásához értelemszerűen át kellene fúrni a jeget, ami egy idegen planétán rendkívüli feladat lenne. Egy új tanulmány szerint azonban erre nem is lenne szükség. Időnként ugyanis hatalmas kitörések repesztik meg a jeget, miközben gejzírként „lövik” az űrbe az óceán vizét.

Egy tudóscsoport most elsőként bizonyította, hogy az így felszínre jutó apró sejttöredékek is kimutathatók, vagyis nem kell fúrni

– derül ki az IFLScience cikkéből.

Gejzír az Europán, illusztráció.

A tervek szerint a NASA októberben indítja útjára Europa Clipper nevű űrszondáját a Jupiter jeges holdjai, elsősorban az Europa vizsgálatára. Ennek műszerei, például a SUrface Dust Analyzer képes lehet kimutatni a sejtből származó anyagokat, elsősorban a lipidek maradványait – ezek a zsírmolekulák alkothatják a sejtmembránt. Frank Postberg, a berlini Freie Universität professzora úgy véli, könnyebb lehet életet vagy annak nyomait megtalálni a jeges holdakon, mint eddig gondoltuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik