Tudomány

300 éve elsüllyedt hadihajó roncsát azonosították

Brett Seymour / National Park Service
Brett Seymour / National Park Service

Azonosították egy majd 300 éve eltűnt brit hadihajó roncsát Florida egyik szigeténél – írja az IFLScience.

Az HMS Tyger az 1739 és 1748 közötti „Jenkins füle” háborúban szolgált, amelyet a Brit Birodalom vívott a Spanyol Birodalom ellen, és 1742-ben süllyedt el. A konfliktus azért kapta ezt a különös nevet, mert abból bontakozott ki, hogy spanyol katonák állítólag levágták egy brit kapitány, bizonyos Robert Jenkins fülét, mert azt hitték, hogy cukrot csempészik.

Az HMS Tyger süllyedését azonban nem egy csata során szerzett találat okozta, hanem egyszerűen zátonyra futott járőrözés közben. A balesetkor a hajó fedélzetén mintegy 300 fő tartózkodott, akik egytől egyig egy Garden Key nevű szigeten rekedtek, ahol végül 66 napot kellett tölteniük.

A legénység rögtönzött tutajokat épített a hajó roncsából, a többi részét pedig felgyújtották, hogy a rajta található fegyverek nehogy az ellenség kezére jusson. Összeeszkábált járműveiken aztán több mint 1100 kilométert hajóztak egészen Jamaicáig, hogy megmeneküljenek.

Hogy az HMS Tyger pontosan hol is merült a víz alá, évszázadok keresztül rejtély volt, most viszont a kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a maradványait. 1993-ban a sziget közelében rábukkantak egy hajóroncsra, 2021-ben pedig egy behatóbb kutatás után a közelében öt brit ágyút is felfedeztek. A fegyverek részletes vizsgálatával pedig már sikerült megállapítani, hogy a 30 éve megtalált roncs valóban az HMS Tygeré.

Kapcsolódó
120 éve eltűnt hajó roncsát találták meg a tenger mélyén
Több mint egy évszázados rejtélyt fejtettek meg a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik