Tudomány

Több száz éves, lopott kincseket találtak egy padláson

Jostein Kjerland / Getty Images
Jostein Kjerland / Getty Images

Rég elveszett kincsekre bukkanta az FBI egy massachusettsi padláson – írja a Hertiage Daily. Mint később kiderült, a tárgyak több száz évesek és feltehetőleg Japánból lopták őket a második világháború idején.

Az FBI egyik ügynökét, Geoffrey J. Kellyt még 2023-ban értesítették arról, hogy egy ingatlanban számos ázsiai műtárgyat fedeztek fel. A lakóhely egy második világháborús veteráné volt, akinek a gyermekei találtak rá az elrejtett kincsekre miután apjuk elhunyt.

Padlásán összesen 22 műkincset találtak, köztük hat 18-19. századi festett tekercset, egy 19. századi térképet, illetve számos kerámiát és agyagedényt.

FBI

A nyomozók ezeken kívül egy géppel írt levélre is ráakadtak, amely bizonyítja, hogy a tárgyakat a második világháború utolsó napjaiban, az okinavai csata közben lopták el. Kelly szerint ezek a műkincsek különösen nagy jelentőséggel bírnak, mivel némelyikük az okinavai királyi családot ábrázolja.

A padláson megtalált tárgyakat később visszaszolgáltatták Japánnak, így most újra eredetei helyükön Okinavában lehetnek. Az FBI külön megköszönte a veterán családjának, hogy bejelentették a műkincseket, és a szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a civileknek óriási szerepük van a lopott ereklyék felderítésében.

Kapcsolódó
Ezeréves kincseket találtak pincetakarítás közben
A ritka vikingkori leletek az 1980-as évek óta az alagsorban hevertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik