Tudomány

Ezeréves kincseket találtak pincetakarítás közben

Marcus Lindstrom / Getty Images
Marcus Lindstrom / Getty Images

Harminckét vasrúdból álló viking kincshalmot fedeztek fel egy norvég ház pincéjében – IFLScience. Grete Margot Sørum a szülei alagsorának kitakarítása közben bukkant rá a nagyjából 1000 éves, értékes leletekre.

A szakértők szerint az apró, 50 grammos pálcákat fizetőeszközként használhatták. A rudak végein kis lyukak találhatóak, ez alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a tárgyakat egymáshoz kötözve tarthatták.

Sørum apja még az 1980-as években találta meg a tárgyakat egy kút ásása közben, az értékes leletek azóta hevertek a pincében. A régészek úgy vélik, a vasrudakat egykori tulajdonosuk szándékosan áshatta el, hogy elrejtse őket, ilyesmi gyakran előfordult fegyveres konfliktusok idején.

A szakemberek azt is elárulták, nagyon ritkán fordul elő, hogy hasonló leletek kerülnek elő, hiszen az ilyen elrejtett kincsek nagy része elveszett, vagy megsemmisült a modernkori utak és házak építése során.

Miután megtalálta az ősi tárgyakat, Sørum elküldte azokat a Valdres Népművészeti Műzeumnak, ahonnan az oszlói Kultúrtörténeti Múzeumba szállították őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik