Tudomány

Hatalmas napkitörés találta el a Merkúrt

buradaki / Getty Images
buradaki / Getty Images

Hatalmas napkitörés történt a Nap rejtett túlsó oldalán – írja a Space.com. A jelenség egy gigantikus plazmafelhőt lövellt a világűrbe, amely később neki ütközött a Merkúrnak.

Az óriási kitörés magyar idő szerint március 10-én éjfélkor történt, és 500 ezer kilométeres átmérőjével mintegy 40-szer nagyobb volt a Földnél.

A Merkúrt egyébként viszonylag gyakran találják el hasonló plazmafelhők, mivel nagyon közel kering a Naphoz. Ennek eredményeként mára már egyáltalán nem maradt légköre a bolygónak, védőburok híján pedig a napviharok teljes erejével kell szembenéznie.

NASA / SDO

Amikor egy ilyen kitörés eltalálja a védtelen Merkúrt, sarki fényhez hasonló égi jelenségek alakulnak ki a bolygón, ezek viszont röntgensugarak segítségével válnak láthatóvá.

A kutatók szerint ez az óriási naptevékenység azt is jelezheti, hogy a Nap máris elérte 11 éves ciklusának legaktívabb szakaszát, vagyis a szoláris maximumot. A szoláris maximum idején a napkitörések, flerek és napviharok sokkal gyakoribbá és erőteljesebbé válnak. Ennek az időszaknak az a legnagyobb veszélye, hogy a kutatók nem tudják rendesen megfigyelni a Nap túlsó oldalát, ami tele van méretes napfoltokkal, amelyek bármikor meglephetnek minket egy gigantikus kitöréssel, mint például a március 10-ei.

Kapcsolódó
2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést
A fler X5-ös kategóriájú volt, és az év utolsó napján alakult ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik