Tudomány

2017 óta nem észleltek ilyen erős napkitörést

Stocktrek Images / Getty Images
Stocktrek Images / Getty Images

Hatalmas flert produkált a Nap magyar idő szerint december 31-én éjszaka – írja a The Hill. A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) szerint az esemény X5-ös kategóriájú volt, ez a legerősebb fler, amelyet az elmúlt években csillagunknál detektáltak.

A napkitöréseket a földrengésekhez hasonlóan erősségük alapján osztályozzák. A skála a legalacsonyabb B osztálytól C osztályig, majd M osztályig, végül X osztályig terjed. Minden egyes betű tízszeres növekedést jelent az energiakibocsátásban, és az X osztály kivételével minden osztályban 1-től 9-ig terjed a skála. A valaha feljegyzett legnagyobb ilyen kitörés a 2003-ban bekövetkezett X45 volt.

Az erősebb flerek akár bolygónkon is éreztethetik hatásukat, az X osztályú események például befolyásolhatják a műholdak működését. Adott esetben globális átviteli problémák és áramkimaradások is jelentkezhetnek.

A vasárnapi X5-ös kitörés sokkal kisebb volt, mint a 2003-as, de így is ez bizonyult a legerősebbnek 2017 szeptembere óta.

Az akkori esemény X8,2-es volt.

A szilveszteri flert koronakidobódás is kísérte, az ilyen események töltött részecskéi a Földön felerősíthetik a sarki fényeket, de a navigációra, a kommunikációra és a rádiójelekre is hathatnak. Január 2-án kisebb geomágneses vihar jöhet létre bolygónkon.

A naptevékenység egy megközelítőleg 11 éves ciklust követ, ennek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk az elmúlt időszakban meglehetősen aktív volt, a jelenlegi ciklus maximumát 2024-ben érhetjük el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik