Tudomány

Orröblítés miatt alakulhat ki halálos fertőzés

swissmediavision / Getty Images
swissmediavision / Getty Images

Egy új, az amerikai járványügyi központ (CDC) által közzétett tanulmány alapján az orrdugulás enyhítésére szolgáló, csapvízzel történő orröblítés halálos agyevő amőbafertőzést okozhat – írja az Independent. A szakértők az elmúlt évtizedben tíz olyan esetet azonosítottak, amikor az orröblítés után az Acanthamoeba nevű amőba betegséget idézett elő.

Az érintettek közül hárman belehaltak a fertőzésbe.

Mind a tíz személy immunrendszere gyenge volt, heten közülük krónikus arcüreggyulladásban szenvedtek. A páciensek közül többen egyszerű csapvizet használtak az öblítéshez.

Az Acanthamoeba nemzetség tagjai világszerte jelen vannak a talajban és a vizekben. Egyes fajok az emberre is veszélyesek lehetnek, és megtámadhatják a gyenge vagy legyengült immunrendszerű személyeket, például a cukorbetegeket, a rákosokat, a HIV-fertőzötteket vagy a szervátültetésen átesetteket.

Az orrmosás ugyan adott esetben egészségi előnnyel járhat, például segíthet más fertőzések megelőzésében, de a módszer kórokozókat is behozhat a szervezetbe, különösen, ha nem steril vízzel végzik. A nem megfelelően végrehajtott orröblítés egyébként más típusú amőbafertőzést is előidézhet, a közelmúltban egy pakisztáni férfi esetét is bemutatták, akit a Naegleria fowleri betegített meg egy vallási rituálé részeként elvégzett csapvizes orrmosás után.

Amennyiben egy amőba megfertőzi az agyat, kevés módszer van a fertőzés leküzdésére, a páciensek jelentős része meghal. A pakisztáni férfi esetében az agresszív és korai orvosi beavatkozás életmentő volt.

Ahhoz, hogy a betegséget elkerüljük, a szakértők szerint legalább egy percig – 1980 méteres magasság felett három percig – kell forralni a csapvizet, mielőtt lehűtve felhasználnák.

Kapcsolódó
Kontaktlencséből támad a szemevő amőba
A fertőzés ritka, de az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az esetszám: súlyos látáskárosodást, vakságot is előidézhet. Főleg a kontaktlencsét viselőket érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik