Tudomány

Bombával ölték meg az orosz cárt

Hulton Archive / Getty Images
Hulton Archive / Getty Images

A Narodnaja Volja nevű terrorszervezet 143 éve, 1881. március 13-án hajtott végre merényletet  II. Sándor orosz cár ellen. Az uralkodó hiába volt elődeinél sok szempontból liberálisabb, kortársai elnyomó zsarnoknak tarották, ezért többször is az életére törtek – írja a Rubicon.

Merényletek a cár ellen

Sándor 1855-ben ült Oroszország trónjára, 36 évesen. Uralkodása alatt felszabadította birodalma jobbágyait, megreformálta a pénzügyeket és fejlesztette a közigazgatást. Emellett viszont erőszakos oroszosításra törekedett a lengyelek, ukránok és beloruszok körében, és adott esetben brutálisan lépett fel ellenzékével szemben. Megítélését pedig az sem javította, hogy az ő országlása alatt vesztették el az oroszok a véres krími háborút. Ugyancsak II. Sándor uralkodásához fűződött az alaszkai gyarmat eladása is, amit Oroszország a későbbi évtizedekben vélhetően mélységesen megbánt.

Mindezek miatt számos szélsőséges mozgalom szerveződött Oroszországban, amelyek 26 esztendős országlása alatt több merényletet is végrehajtottak Sándor ellen. Az első támadó, Dimitrij Karakozov 1866. április 4-én próbálkozott meg a cár meggyilkolásával, 1879 tavaszán pedig Alexander Szolovjev öt pisztolylövéssel akarta kioltani az uralkodó életét. Ebben az évben jött létre a Narodnaja Volja, azaz a „Nemzet Akarata” nevű szervezet is, amely még 1879 végén végrehajtott egy sikertelen vonatrobbantást, majd a Téli Palotában is megkísérelte meggyilkolni Sándort.

Bombatámadás

1881. március 13-án a cár szokása szerint hintóba ült, és kikocsikázott a Téli Palotából, hogy megszemlélje a vasárnapi katonai szemlét. A felvonulás a Katalin-csatornáig a megszokott módon haladt, a Pevcseszki hídon való átkelés után azonban a Narodnaja Volja egy terroristája bombát hajított Sándor hintója alá. A támadásban több civil is megsérült, egy katona pedig életét vesztette, Sándor azonban sértetlen maradt. A támadót, Nyikolaj Riszakovot azonnal őrizetbe vették.

Bár kísérői azt tanácsolták az uralkodónak, hogy maradjon a biztonságos – golyóálló – kocsiban, Sándor kiszállt, és hamarosan egy másik bomba repült felé, amely a közvetlen közelében robbant fel, és szinte leszakította a cár lábát. Az uralkodót hiába vitték sietve a Téli Palotába, már nem tudták megmenteni: II. Sándor délután fél négykor meghalt.

Kapcsolódó
Ezért szúrták nyakon Ferenc Józsefet
A magyar királyra egy szabólegény támadt rá Bécsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik