Tudomány

Időjárás: nem lesz fenékig tejfel a hosszú hétvége

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

Lassacskán túl vagyunk az aktuális csapadékos perióduson, pontosabban az elmúlt napok esőiért felelős front kelet felé elhagyja hazánk területét. A nyomában szárazabb idő és némi felmelegedés érkezik, a hőmérséklet jócskán meghaladja az ilyenkor szokásos értéket. De nem maradunk sokáig szárazon:

Rövidesen újabb csapadék érkezik, a háromnapos hétvége nem lesz zavartalan

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

A front tehát komótosan haladva távozik keleti irányba, szerdán már csak a Duna vonalától keletre számíthatunk elszórt záporokra. Ezzel párhuzamosan egy anticiklon veszi át az uralmat hazánk felett, csütörtökön és pénteken már minimális a csapadék esélye. Felhők azonban lesznek az égen, de országszerte sokat láthatjuk a Napot is, miközben a szerdai 9-14 fokos maximumok csütörtökön 10-15, pénteken 12-18 fokig emelkednek.

A hosszú hétvége első napja így kifejezetten kellemes időt ígér, de szombatra egy front érkezik nyugatról, a nyomában többfelé záporokkal, zivatarokkal.

A hőmérséklet viszont nem csökken, és az eső gyorsan át is vonul felettünk, vasárnap már újra tisztul az ég és 13-20 fokig kúszik a hőmérséklet.

A folytatást illetően meglehetősen bizonytalan a kép. A jelenlegi modellszámítások alapján 60 százalék az esélye, hogy hétfőtől is folytatódik az áprilist idéző tavasz, míg 40 százalék eséllyel pár napos lehűlés érkezik. Utóbbi 10 fokos napi csúcsokat és az éjszakai fagyok visszatérését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik