Tudomány

Férgek fészkeltek egy amerikai férfi agyába

ZEPHYR / Getty Images
MRI-felvétel egy neurociszticerkózisos páciens agyáról.
ZEPHYR / Getty Images
MRI-felvétel egy neurociszticerkózisos páciens agyáról.

Élősködő férgeket találtak egy középkorú ember agyában az Egyesült Államokban – írja a Live Science. Az 52 éves férfi migrénes fejfájásra panaszkodva fordult orvoshoz, majd kiderült, hogy tüneteit horgasfejű galandférgek (Taenia solium) okozzák, amelyek a fejébe fészkeltek.

Ez a parazita általában disznókon élősködik, de akár embereket is megfertőzhet, ha nem elég jól átsült sertéshúst fogyasztanak.

Amint az orvosok megtudták, a férfi szervezetébe is így jutottak be a féreg petéi, saját bevallása szerint ugyanis gyakran evett sületlen bacont. A féreg lárvái aztán egy neurociszticerkózis nevű betegséget okoztak, vagyis cisztákat képeztek az agyában.

A neurociszticerkózis világszerte 2,5-8,3 millió embert érint, leginkább az olyan fejlődő országokban elterjedt, ahol a sertéshús elsődleges táplálékforrásnak számít és rossz a higiénia. A betegség fejfájást és rohamokat is okozhat, a tünetek súlyossága attól függ, hogy az agy melyik részébe fészkelték be magukat a lárvák.

A férfi esetében a neurociszticerkózist CT- és MRI-vizsgálattal állapítottak meg, majd különböző gyógyszerekkel sikerült kezelniük is, így túlélte a betegséget. Az orvosok szerint ameddig odafigyelünk arra, hogy sertéshúst kizárólag jól átsülve fogyasszunk, addig a fejlett világbán nincs okunk aggódni a galandférgességtől.

Kapcsolódó
Élő férget találtak egy ausztrál nő agyában
Az élősködő nyolc centiméter hosszú volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik