Tudomány

Ősi sziklarajzokat találtak Brazíliában

FG Trade / Getty Images
FG Trade / Getty Images

A brazil örökségvédelmi intézet (IPHAN) régészei 16 új, sziklarajzokat tartalmazó lelőhelyet fedeztek fel a közép-brazíliai Jalapão régiójában – írja a Heritage Daily. A brazil kulturális minisztérium sajtóközleménye szerint a lelőhelyek mintegy 2000 évesek, a korabeliek emberi és állati nyomokat jelenítettek meg a sziklákon.

A szimbólumok között vannak emberi lábnyomok és állatok, például szarvasok és vaddisznók lábnyomai, valamint égitestekre emlékeztető formák

– nyilatkozta Rômulo Macedo, az IPHAN munkatársa.

A korábbi bizonyítékok alapján az emberek mintegy 12 ezer éve jelentek meg Jalapão régiójában, a gazdag történeti múlt ellenére azonban eddig viszonylag kevés leletet tártak fel a területen. A kutatók azt gyanítják, hogy a korai embereket a régió egyedülálló bioszférája vonzotta a környékre, a térséget trópusi szavanna, kiterjedt homokdűnék és látványos sziklaformációk jellemzik.

Az erózió, a vandalizmus, az erdőirtással kapcsolatos tevékenységek, valamint az erdőtüzek komoly fenyegetést jelentenek a régió lelőhelyeire, az IPHAN ezért kampányt folytat az örökségvédelem megerősítéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik