Tudomány

Ősi emberek nyomaira bukkantak Kárpátalján

Jordi Salas / Getty Images
Jordi Salas / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján egy ukrajnai ásatáson felfedezett ősi kőeszközök lehetnek a legkorábbi bizonyítékok az emberi nem (Homo) európai jelenlétére – írja az MTI. Az Ukrajna nyugati részén, Kárpátalján található Korolevénél (Királyháza) feltárt leletek az azokat körülvevő üledékes rétegek kormeghatározása alapján mintegy 1,4 millió évesek.

A kutatók korábban a spanyolországi Atapuercát tartották a legkorábbi lakott helynek Európa térségében, ám a legújabb tanulmány fényében itt Korolevéhez képest 200-300 ezer évvel később éltek emberek.

A csapat a kozmikus sugárzáson alapuló kormeghatározási módszerrel elemezte a Korolevében az 1970-es években feltárt ősi kőeszközök körüli üledékrétegeket. Roman Garba, a Cseh Tudományos Akadémia Nukleáris Fizikai Intézetének munkatársa és a csapat tagja elmondta, hogy a Homo erectus volt az első hominida, aki mintegy kétmillió éve Afrikából Közel-Kelet, Kelet-Ázsia és Európa felé vándorolt.

Garba hozzátette: Korolevében csak kőeszközök kerültek elő, csontmaradványok nem. A lelőhely kora alapján azonban a Homo erectus készíthette a kőeszközöket, mert az volt az egyetlen lehetséges emberi faj abban a korszakban. A szakértő szerint az egykori emberek a ragadozók által elejtett és hátrahagyott húst ehették, és valószínűleg tüzet is tudtak gyújtani. A tanulmányból kiderül, hogy a pattintott kőeszközeik, amelyek az úgynevezett oldovai kultúrára jellemzőek, vulkanikus kőzetből készült, nagyon egyszerű szerszámok az emberi technológia hajnalából.

Garba kiemelte: a korolevei régészeti helyszín kormeghatározásával egyfelől a grúziai dmanisi és a spanyol atapuercai lelőhelyek közötti térbeli és időbeli szakadékot sikerült áthidalni, másfelől azt a hipotézist is meg tudták erősíteni, hogy az első hominidák kelet vagy délkelet felől érkeztek a térségbe. Az eredmények arra utalnak, hogy a korai hominidák a felmelegedési periódusokban már jóval a középső pleisztocén földtörténeti korszak előtt magasabb szélességi körök felé vándoroltak.

„Koroleve a legészakibb előőrse lehet a vélhetően a Homo erectushoz tartozó embernek” – mondta John Jansen, a Cseh Tudományos Akadémia kutatója és a csapat tagja. Garba szerint már csak az a kérdés, hogy mikor fedeznek fel a korolevei lelethez hasonló vagy még korábbi leleteket más ukrajnai, romániai, bulgáriai vagy szerbiai helyszíneken.

Kapcsolódó
Több ezer éves sziklarajzok rejtőznek Amazóniában
Egy új vizsgálat alapján közel 13 ezer éve kezdhettek el megtelepedni az emberek Amazóniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik