Tudomány

Bronzkori kincseket találtak amatőr fémkeresők

undefined undefined / Getty Images
undefined undefined / Getty Images

A Drossen Lubuskie Egyesület fémdetektorosai egy bronzkori lelőhelyet fedeztek fel a lengyelországi Słubice város közelében – írja a Heritage Daily. A csoport épp felmérést végzett a helyi műemlékvédelmi felügyelet engedélyével, amikor észlelték a leleteket, majd értesítették a hatóságokat.

A bronztárgyakból álló leletegyüttes három sarlót, két baltát, négy karkötőt, hat gyűrűt, egy tű töredékét és egy rúd darabját tartalmazza. A tárgyak mellett bronzöntésből származó hulladékok nyomait is megtalálták, amelyek a térségben folytatott bronzművességről tanúskodnak.

A leletek hasonlóságot mutatnak egy korábbi, Gubin közelében talált tárgyegyüttessel, amelyet az időszámítás előtt 1000 és 800 között létezett lausitzi urnamezős kultúra kultúrához kapcsolnak.

Ezen kultúra megjelenése egybeesett trzcinieci kultúrával, amelyre a középső bronzkori halomsíros kultúra hatott.

Ebben az időszakban a bronzból készült anyagokat és tárgyakat nagyra értékelték, és a bronzkészítők gyakran rejtették el őket konfliktusok idején vagy a lopás megelőzése érdekében. A lerakásnak rituális szerepe is lehetett, a korabeli közösségeknek hagyománya volt a tárgyak felajánlásként való elhelyezésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik