Tudomány

Száz éve keresik a világ legnagyobb meteoritját

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

Több mint száz éve keresik hiába a világ legnagyobb meteoritját, most egy új tanulmány segítségével végre közelebb kerülhetnek a kutatók a megtalálásához – derül ki a Science Alert cikkéből.

Gaston Ripert francia konzuli megbízott 1916-ban egy 4,5 kilogrammos meteorit darabot szerzett Afrikában. Beszámolója szerint a kő egy hatalmas, mintegy 100 méter széles sziklából származik, amelyhez bekötött szemmel vezette el őt az egyik helyi törzs vezetője. Amennyiben ez igaz, ez lehet a Földön található legnagyobb meteorit. A probléma csak az, hogy az egyik közeli városról elnevezett Chinguetti-meteoritot azóta nem látta senki.

Könnyen elképzelhető, hogy Ripert egyszerűen tévedett vagy hazudott, kutatók egy csoportja mégis elhatározták, hogy megpróbálják megkeresni a rejtélyes űrsziklát.

A szakértők szerint lehetséges, hogy eddig azért nem bukkant senki a meteorit nyomára, mert az olyan kis szögből csapódott a földbe, hogy nem hagyott jelentős méretű krátert, amely nyomra vezetné a keresőket. A követ ráadásul azóta akár teljesen be is fedhette a homok.

A kutatók különböző mérések és a helyiek megkérdezése révén leszűkítették a területet, ahol a Chinguetti-meteorit feküdhet. Most arra várnak, hogy hozzáférést kapjanak a terület aeromágneses felmérésének eredményeihez az illetékes minisztériumtól, hogy tovább szűkíthessék a lehetséges lelőhelyet.

Kapcsolódó
Ritka űrkőzetek hullottak bolygónkra
Januárban egy aszteroida semmisült meg Berlin térsége felett, most megvizsgálták az objektum egyik darabkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik