Tudomány

Ritka űrkőzetek hullottak bolygónkra

Cevin Dettlaff / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Cevin Dettlaff / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az aubrit típusba tartozhatnak azok a meteoritok, amelyeket a közelmúltban Berlin térségében gyűjtöttek be – írja a Phys.org. Az űrkőzetek ezen csoportja rendkívül ritka.

Január 21-én, a hajnali órákban látványos tűzgömböt figyeltek meg Németországban. Az eseményért egy olyan aszteroida volt felelős, amelyet órákkal korábban detektált Sárneczky Krisztián a Piszkéstetői Obszervatóriummal. Eddig mindössze nyolc hasonló észlelés történt, a felfedezés kapcsán a 24.hu is beszélt a kutatóval.

A légkörben való megsemmisülés után a szakértők arra jutottak, hogy a 2024 BX1 jelű kisbolygó törmelékei elérhették a felszínt, ezért átfogó kutatás kezdődött. Végül több darabkát is sikerült megtalálni.

Dr. Peter Jenniskens, a SETI Intézet munkatársa San Franciscóból utazott a helyszínre, német kollégáival és helyi hallgatókkal pedig átkutatta a Ribbeck falutól délre fekvő mezőket. A keresés nem volt egyszerű, az űrkőzeteket nehéz volt kiszúrni a talajon.

A legtöbb meteoritot jellegzetes, fekete réteg borítja, amely a légköri hő hatására alakul ki, az aubritoknak azonban többnyire áttetsző kérge van, így jobban hasonlítanak a földi kőzetekre.

„Csak azután szúrtuk ki a meteoritokat, hogy egy lengyel meteoritvadászokból álló csapat azonosította az első leletet, és képes volt megmutatni, mit keressünk” – mondta Jenniskens.

Az egyik darabka alaposabb elemzése megerősítette, hogy a meteorit az aubrit típusba tartozó akondritok jellegzetes ásványi és kémiai összetételét mutatja. Az eredményeket benyújtották a Meteoritikai Társasághoz megerősítésre.

Az aubrit név a franciaországi Aubrés falura utal, ahol 1836. szeptember 14-én egy hasonló meteorit hullott le. Eddig csupán 11 megfigyelt meteor volt ismert, amelytől sikerült aubrit típusú darabokat begyűjteni.

Christopher Hamann, a Német Természettudományi Múzeum munkatársa szerint az ilyen kőzetek nem úgy néznek ki, ahogy a többség elképzeli a meteoritokat. A darabkák inkább szürke gránitra emlékeztetnek, alig tartalmaznak vasat, kérgük üveges, és ezért nehéz felismerni őket a terepen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik