Tudomány

Kannabisszal gyógyítottak meg egy beteg kutyát

vinaithong / Getty Images
vinaithong / Getty Images

Sikeresen alkalmaztak kannabiszolajat egy autoimmun bőrbetegségben szenvedő kutya kezeléséhez. Az IFLScience jelentése szerint a 2 éves keverék kutya discoid lupus erythematosusban (DLE) szenvedett, amely leggyakrabban az orron, a füleken található, intenzív gyulladásként jelentkezik, amely pigment- és szőrvesztést, fekélyeket és kiütéseket okozhat.

Az autoimmun betegséget hagyományosan kortikoszteroidoknak nevezett gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik – ezeket emberi bőrbetegség kezelésére is használják. A készítmények azonban súlyos mellékhatásokhoz is vezethetnek hosszú távú használat esetén: a jelentésben szereplő kutya tünetei pedig több hónapos kezelés után sem javultak. Ekkor vetették be a kannabioidokat.

Az állatot egy szakorvoshoz irányították, aki CBD-t és THC-t tartalmazó kannabiszolajat írt fel a tünetek kezelésére.

Egy ideig kísérletezgettek a napi adaggal, ám végül egy viszonylag alacsony, napi kétszeri adagot állapítottak meg a teljes spektrumú kannabiszolajból, amelyben 3:1 arányban kapott szerepet a CBD és a THC.

A Frontiers in Veterinary Science szaklapban megjelent kutatás szerint a szuka már az első kezelések után jókedvű volt és aktív, játékos hajlama is visszatért. Egy év elteltével az állatnál teljesen eltűntek a DLE jelei, és a későbbi vizsgálatok során sem állapítottak meg visszaesést a kezelés fenntartása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik