Tudomány

Erdőtűz miatt került veszélybe egy atomfegyverekkel dolgozó üzem Amerikában

Greenville Professional Firefighters Association / AFP
Greenville Professional Firefighters Association / AFP

Erdőtüzek sorozata söpört végig a Texas állambéli Texas Panhandle régióban, melyek következtében sokakat evakuáltak, és az áramellátás is ezreknél leállt. Ennek következtében pedig egy nukleáris fegyvereket szét- és összeszerelő létesítményt is leállítottak kedd éjjel – írja az AP hírportál.

Laef Pendergraft, a nukleáris biztonsági hivatal helyi egység, a Pantex szóvivője közölte: elővigyázatosságból mindenkit evakuáltak a helyszínről, akiknek nem létfontosságú a jelenléte. Emellett egy speciális tűzoltóegységet is odarendeltek a helyszínre, akiket kifejezetten ilyen helyzetek kezelésére képeztek ki.

A Pantex szerdán már azt közölte az X-en, hogy az üzem újból a megszokott rend szerint működik, és a munkavállalók is visszatérhetnek. 

A Pantex 1975 óta az amerikai atombombák fő össze- és szétszerelő üzeme, az utolsó darabot 1991-ben rakták össze. Azóta pedig bombák ezreit szerelték szét. A hatóságok egyelőre nem közölték a tűz okát, amelyek főleg a ritkán lakott területeket érintették, de sokakat így is evakuáltak a déli államban, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik