Tudomány

Az űrből örökítették meg a sarki fényt

Jasmin Moghbeli / NASA
Jasmin Moghbeli / NASA

Látványos felvételeket készített a sarki fényről egy, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajós – írja a Space.com. Jasmin Moghbeli a közösségi oldalán osztotta meg a képeket.

Moghbeli február 15-én figyelte meg a zöld és vöröses fényt, a jelenséget missziója egyik csúcspontjaként értékelte.

A szalagszerű sarki fény akkor keletkezik a Földön, amikor a Nap energikus részecskéket küld a Föld felső légköre felé. Bolygónk védő mágneses mezeje a pólusok felé irányítja a részecskéket, ahol aztán az atmoszférával interakcióba lépve felizzanak.

Az ISS fedélzetén tartózkodó űrhajósok most különösen látványos sarki fényt láthatnak, mivel csillagunk 11 éves ciklusának maximumához közeledik. A hevesebb naptevékenység fokozza a sarki fényt, amely így még Magyarországon is láthatóvá válhat.

Moghbeli 2023 augusztusa óta van az ISS-en. Az asztronauta elárulta: mindig elámul, amikor kinéz az ablakon. „Minden alkalommal egy kicsit más, még akkor is, ha a Föld ugyanazon része felett haladunk el. Akár a fények, akár a felhők, akár az évszakok, akár a napszögek különböznek, minden egyes alkalommal rácsodálkozok arra, hogy mennyire élő és gyönyörű a bolygónk” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Az utóbbi évek legnagyobb napkitörését figyelték meg
Egyre közeledünk a mostani napciklus csúcsához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik