Tudomány

Túlélte a holdi éjszakát a japán űreszköz

MASTER / Getty Images
MASTER / Getty Images

A japán űrkutatási hivatal (JAXA) szerint túlélte a hosszú holdi éjszakát a japán SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) leszállóegység – írja az MTI. A robot ismét kapcsolatba lépett a földi irányítással.

A SLIM januárban 19-én landolt a Holdon, ezzel Japán lett az ötödik ország, amely sikeresen juttatott űreszközt az égitestre. A SLIM az egyenlítőtől délre szállt le, és kivételes, 55 méteres pontossággal érte el a kijelölt célt. Leszállása után azonban energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni, ugyanis érkezésekor felborult, és rossz szögben álltak az energiát biztosító napelemei.

Bő egy héttel később, január 28-án azonban a napfény elérte az űreszközt, és megoldódott az energiaellátása.

A JAXA február 26-án meglepetését fejezte ki, hogy a SLIM a várakozásokat felülmúlva túlélt egy hosszú holdi éjszakát is, és megint működik, holott eredetileg nem erre tervezték.

Egy holdi nap 14 földi nappal egyenlő, az éjszakák ugyanilyen hosszúak.

Az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas, tömege 200 kilogramm. A SLIM-et 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára.

A SLIM legfontosabb feladata az volt, hogy a pontos, 100 méteren belüli landolást hajtson végre, emellett további célként azt tűzték ki számára, hogy kőzetelemzést végezzen a 300 méteresnél kisebb átmérőjű Shioli-kráterben, ahol leszállt.

Az amerikai székhelyű Intuitive Machines magánvállalat a múlt héten szintén a Holdon landolt az Odysseus nevű leszállóegységével. Ezzel a vállalat lett az első magáncég, amely sikeresen landolt az objektumon.

Kapcsolódó
50 év után újra holdra szállt Amerika
Az Odysseus az első magáncég építette űreszköz, amely a Holdon landolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik