Tudomány

Hihetetlen: a rákot és a HIV-et is legyőzte ez a férfi

City of Hope
City of Hope

Csodával határos módon a rákot és a HIV-et is legyőzte egy kaliforniai férfi – írja a Science Alert. Paul Edmonds-ot még az 1980-as években diagnosztizálták HIV-vírussal, emellett pedig a leukémiával is szembe kellett néznie.

Utóbbiból egy allogén őssejt-transzplantáció nevű eljárásnak köszönhetően tudott kilábalni, amely során egy hasonló genetikájú ember őssejtjeit ültették be a csontvelőjébe, ahol egészséges vért tudtak termelni. Emellett viszont egy nem várt, de kedvező hatásuk is volt: ellenállónak mutatkoztak a HIV-vel szemben.

Edmonds az őssejtek beültetésekor már 31 éve élt HIV-betegként, még 1988-ban állapították meg nála a betegséget. Mint elmondta, a diagnózist akkoriban úgy élte meg, mint egy halálos ítéletet, a 90-es években azonban egy terápia sikeresen elnyomta a vírust.

A kezelés azonban nem tudja meggyógyítani a betegséget, vagyis a kórokozó továbbra is jelen volt a szervezetében. Legalábbis addig, amíg az ellenálló őssejteket be nem ültették, a transzplantáció óta ugyanis semmi nyoma nem látszik a HIV-nek nála.

Kapcsolódó
Áttörés jöhet a rákgyógyászatban
Két magyar kutató felfedezése teheti hatékonyabbá a rákkezelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik