Tudomány

50 év után derült fény a titokzatos halott kilétére

South_agency / Getty Images
South_agency / Getty Images

DNS-vizsgálat segítségével azonosítottak egy több mint 50 éve felfedezett holttestet – írja az AP. Az oregoni állami rendőrség szerint a maradványok egy Portlandből 1968-ban vagy 1969-ben eltűnt középiskolás lánytól, Sandra Youngtól származnak.

Sandra Young 54 év után most visszanyerte személyazonosságát

– mondta Dr. Nici Vance, az Oregon Állami Törvényszéki Orvosszakértői Hivatal munkatársa. Mint hozzátette, az eset újabb példája annak, hogy a hivatal és a nyomozati genetikai genealógia milyen innovatív módon segíthet az oregoniaknak.

A csontvázat 1970 februárjában találta meg egy cserkészcsapat vezetője a Columbia folyón lévő Sauvie-szigeten, Portlandtől mintegy 16 kilométerre északra. A testen lévő sérülések idegenkezűségre utaltak, de hogy pontosan mi történt a tinédzserrel, azt nem tudták megállapítani.

2004-ben a lány maradványait több mint száz további azonosítatlan holttesttel együtt az állami halottkémi intézetbe szállították. Az akkor vett genetikai minták információit feltöltötték egy adatbázisba, de genetikai kapcsolatot nem találtak. 2018-ban az állami rendőrség halottkémi hivatala elnyert egy támogatást, amely lehetővé tette az alaposabb vizsgálatot.

A kutatásba a Parabon NanoLabst is bevonták, 2021-ben pedig előrejelzéseket készítettek az elhunyt arcvonásaira vonatkozóan. 2023-ban aztán azonosítottak valakit a GEDMatch genetikai genealógiai adatbázisban, aki a lány távoli rokona lehet, később pedig további egyezéseket találtak.

A családtagoktól utóbb megtudták, hogy Young épp a maradványok felfedezése körül tűnt el. Miután a lány nővére is feltöltött DNS-mintát, és beszélt a portlandi rendőrség egyik nyomozójával, bebizonyosodott, hogy a maradványok Youngé voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik