Tudomány

Hihetetlen kincsre bukkant egy fémkeresős férfi

South_agency / Getty Images
South_agency / Getty Images

Ritka arany ékszert talált Dániában egy férfi fémkeresővel – írja a Live Science. A szakértők szerint a kincs egy ismeretlen királyi családé lehetett, amely a Francia Királysággal állt kapcsolatban.

Lars Nielsen éppen az emmerlevi plébániánál kutatott, amikor a műszere találatot jelzett, ekkor bukkant rá az értékes leletre. A tárgy nem volt más, mint egy nagy, díszes aranygyűrű vörös színű féldrágakővel a közepén.

Nielsen hihetetlennek tartja, hogy sikerült rábukkannia egy ennyire egyedülálló kincsre.

National Museum of Denmark

Az ékszert a Dán Nemzeti Múzeum kutatói is megvizsgálták, és megállapították, hogy a lelet a 5-6. századból származhat. Emellett úgy vélik, hogy egy helyi előkelő családhoz tartozhatott, akiknek köze lehetett a Merovingokhoz. A Merovingok egy frank dinasztia voltak, akik a mai Franciaország, Belgium és Németország területét uralták az 5. és a 8. század között.

Az aranygyűrű feltehetőleg egy nőé, pontosabban egy herceg lányáé lehetett, akit egy emmerlevi herceghez adhattak feleségül

– árulta el Kirstine Pommergaard régész, múzeumi kurátor. A szakértők mindezt arra alapozzák, hogy a tárgy elsőosztályú mestermunkának tűnik, amelyet kizárólag a kor legképzettebb szakemberei készíthettek, jellegzetességei pedig megegyeznek a frank királyi ékszerekéivel. A vörös kő viszont sokkal inkább a skandináv térségek gyűrűire hajaz, ebből – és persze a lelet megtalálásának helyszínéből is – pedig arra lehet következtetni, hogy a család Dánia egy kis része felett uralkodhatott.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik