Tudomány

Napokig szakadni fog az eső

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

A poláris örvény még mindig közvetlenül irányítja az északi félteke, így hazánk időjárását is. A rendkívül fontos meteorológiai jelenségről itt írtunk bővebben, a lényeg most csak annyi, hogy a múlt heti „szétesés” után a polárfront erősödni kezd, az erős sztratoszférikus szelek épp térségünk felett száguldoznak, aminek kézzelfogható következményeit tapasztalhatjuk meg az előttünk álló napokban.

Az áramlás nyugatiasabbra fordul, és két hullámban komoly mennyiségű csapadék érkezik erős szél kíséretében

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Péntekig folytatódik még a felhőátvonulásokkal tarkított napos, többnyire nyugodt idő helyenként némi csapadékkal, némileg melegszik is az idő, a keddi 10-14 fokos csúcsok után pénteken már 10-18 fokot mérhetünk. A hőérzetünk azonban jóval ez alatt marad, mert a szél már szerdán megerősödik, csütörtöktől pedig már – főleg a Dunántúlon – viharos lökések kísérhetik.

Pénteken aztán egy komolyabb ciklon déli része éri el hazánkat, és elered az eső, ami szombaton is kitart. Vasárnap, vagyis február 25-én pedig egy mediterrán ciklon érkezik, ami három napig tartó, újabb országos esőket hoz. A hónap utolsó szűk egy hetében

az északi és a nyugati országrészben 35-50, az Alföldön 5-20 milliméternyi csapadék várható. A február havi átlag hazánkban 30-40 mm.

Az utóbbi ciklon tőlünk délre még több esőt szállít, a Balkánon helyenként 300, Szlovéniában 200-250, az olasz és a francia Alpokban 200 mm-nyi csapadék várható. Itthon a frontok nyomán erős hőmérsékleti kontraszt alakul ki, nyugaton csak 8, míg keleten akár 18 fokos maximumokkal, és mindvégig komoly széllel.

Ami a folytatást illeti, a mediterrán ciklon sarkában újabb esőzés jön, a jelenlegi adatok alapján már a tavasz első napjaiban kipipálhatjuk a márciusi csapadékátlagot.

Kapcsolódó
Ezért lesz más az idei tél, mint amit megszoktunk
A 2023/2024-es tél tél időjárására minden bizonnyal markáns hatással lesz az idei erős El Niño, és nem a havas tájnak fog kedvezni: sok esőt és meleget okoz.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik