Tudomány

A közfelháborodás elsöpörte a gízai piramisfelújítást

Getty Images
Getty Images
Felülvizsgálták a terveket és végül lefújták az egész projektet.

Az egyiptomi hatóságok még januárban jelentették be, hogy elkezdik felújítani Gíza egyik híres építményét, a Menkauré-piramist. Az ötletgazdák az évszázad projektjeként hivatkoztak a tervre, de a közösségi oldalakon nagy felháborodást váltottak ki a munkálatok, Monica Hanna egyiptológus például abszurd eljárásról beszélt, ami megsérti a nemzetközi alapelveket. Mások úgy vélték, olyan a projekt, mintha az olaszok megpróbálnák kiegyenesíteni a pisai ferde tornyot.

A közfelháborodás hatására a hatóságok felülvizsgálták a terveket, és mégsem nyúlnak a sírhelyhez.

A cél eredetileg az volt, hogy gránittal fedjék be az egész építményt, ezzel visszaállítva az eredeti megjelenést, hiszen a készültekor ilyen kövek borították kívülről az egész piramist. Korábban egy videó is nyilvánosságra került a munkálatok megkezdéséről, ahogy munkások gránittömböket helyeznek a piramis aljára, tovább növelve a felháborodást, ami a felvételek láttán egyáltalán nem meglepő.

A Guardian cikke szerint a felújítást végül azért nem folytatják, mert a felülvizsgálattal megbízott biztoság szerint a lehullott gránittömbök eredeti helyének meghatározása lehetetlen feladat, másrészt a rögzítésükhöz használt cement tönkretenné a piramist.

Azt szeretném közölni, hogy a Gízai piramisok biztonságban vannak, és semmi sem fog velük történni

– nyilatkozta a bizottságot vezető, korábbi miniszter Zahi Hawass a Reuters-nek.

„Az emberek hívnak mindenhonnan, leveleket írnak, e-maileket küldenek. Aggódnak. De egyáltalán ne aggódjanak, a piramisok biztonságban vannak, és senki sem érintheti Menkauré piramisát.” – tette hozzá Hawass.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik