Tudomány

Százéves átverésre derült fény

Dr. Valentina Rossi
Dr. Valentina Rossi

Megfejtették egy nagyjából 280 millió éves állat megkövesedett maradványainak rejtélyét – írja az IFLScience. A fossszíliát majdnem száz éve, 1931-ben fedezték fel az Alpok olaszországi részén, és egészen mostanáig azt hitték, hogy egyedülálló módon megőrizte az élőlény lágy szöveteit. Egy új tanulmány kutatói most azonban teljesen más megállapításra jutottak.

Korszerű technológiák segítségével a szakértők megállapították, hogy amit eddig a megkövesedett protoroszaurusz bőrének hittek, igazából fekete festék.

A tanulmány vezetője, Dr. Valentina Rossi elmondta, munkájuk alapján kijelenthető, hogy a Tridentinosaurus antiquus nevű fajhoz tartozó állat fosszíliája – bár nem hamis – emberek által módosítva lett, nem maradt fenn kiemelkedően jó állapotban.

Az őslénykutatásban egyébként nem példa nélküli, hogy egyesek maradványokat hamisítanak. 1912-ben például egy amatőr régész, Charles Dawson hitette el tömegekkel, hogy egy korábban ismeretlen emberszerű faj maradványaira bukkant, valójában viszont ő maga készítette a hamis leleteket.

Tavaly pedig José Jaime Maussan újságíró és ufológus próbált átverni mindenkit azzal, hogy földönkívüliek múmiáit találta meg. Erről az ügyről alábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk:

Emberi testrészekből hamisították a földönkívüliek múmiáit
2023 szeptemberében egészen bizarr ügy került a mexikói kongresszus elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik