Tudomány

Ezért fontos a gyakori erekció

STOCK4B-RF / Getty Images
STOCK4B-RF / Getty Images

A férfi nemi szervvel kapcsolatban rengeteg megválaszolatlan kérdés van az emberek fejében, így például az is kérdéses, hogy mit is takar az egészséges mértékű szexuális aktivitás. A svéd Karolinska Intézet és az Uppsalai Egyetem kutatóinak felfedezése most rávilágított, hogy a gyakori erekcióval nincsen probléma, sőt, kifejezetten hasznos eszköze lehet a merevedési zavarok megelőzésének – írja a Science Alert.

Az egereken végzett vizsgálatok azért fontosak, mert a rágcsálók és az emberek erekciójának alapvető mechanizmusai többé-kevésbé azonosak a szöveti struktúrák és funkciók tekintetében. Az eddigi kutatások azonban nagyrészt figyelmen kívül hagyták a fibroplasztokat.

Most viszont egy nagyon precíz, optogenetikának nevezett módszerrel megmutatták, milyen fontos szerepe van ezeknek a sejteknek a pénisz véráramlásának szabályozásában. 

Az erekció maga úgy megy végbe, hogy a norepinefrin neurotranszmitter összezárva tartja a simaizomzatot, a véráramlást pedig a corpora cavernosa néven ismert, szivacsos, vaszkuláris merevedési szövetbe irányítja. Ezt követően az idegrendszer egy adag nitrogén-monoxidot és acetilkolint juttat be, hogy ellazítsa az izmokat, és hagyja, hogy a vérnyomás végezze a dolgát.

A kutatók most megállapították, hogy a fibroblasztok közvetlen szerepet játszanak a petyhüdt állapotból az erekcióba történő átalakulásba azáltal, hogy módosítják a rendelkezésre álló norepinefrin mennyiségét. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a fibroblasztok száma, ami magyarázatot adhat arra, hogy az idősebb férfiak körülbelül 15 százalékának miért küzd nehézségekkel a megfelelő erekció fenntartásában.

A jó hír azonban az, hogy az erekció megváltoztatja azt a módot, ahogyan a fibroblasztok érintkeznek egymással, ami az egereknél azt eredményezte, hogy a több erekciótól a fibroblasztok száma is növekedni kezdett.

A jövőbeni kutatások középpontjában az áll, hogy a gyakoribb erekció vajon tényleg egészségesebb merevedési funkciókat eredményez-e az idő múlásával az embereknél is.

Kapcsolódó
Mi okozza a reggeli merevedést?
Van, aki örül neki, hiszen az egészséges pénisz egyik jeleként értékelik, mások viszont kifejezetten kellemetlennek tartják a jelenséget. Mi áll a hajnali erekció hátterében?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik