Tudomány

Tíz fokkal melegebb az idei február a megszokottnál

Christopher Hopefitch / Getty Images
Christopher Hopefitch / Getty Images

Februárban eddig minden nap országszerte meghaladta a csúcshőmérséklet az ilyenkor szokásosat – írja az MTI a HungaroMet Zrt. Facebook-oldalán közzétett bejegyzés alapján.

Az eltérés különösen február 3-a óta rendkívül markáns, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 Celsius-fok körül. Megjegyezték: ezek alapján egy tartósan kemény téli periódusra lenne szükség, hogy a februári átlaghőmérséklet közelebb kerüljön a klimatológiai átlaghoz.

A szakértők szerint a decemberi és a januári hőmérsékleti anomáliák ismeretében szinte biztosan az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél.

Az infografika szerint február 1-jén a napi maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól országosan 2,9 fok volt, a hónap második napján pedig 4,3 fok. A maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól 3-án 7,9 fok volt, 4-én 8,7 fok, 5-én pedig 9,9 fok.

Február 6-án már 10,9 fokkal volt magasabb a napi maximum-hőmérséklet országos átlaga az ilyenkor szokásosnál, míg 7-én 9,5 fokkal, 8-án pedig 9,6 fokkal.

Meleg hétvége

A HungaroMet szakértői egyébként vasárnapi posztjukban azt írták, hogy szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg.

Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladja meg az Ásotthalmon 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordot.

Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordjánál.

A fővárosban is melegrekordok dőltek meg: Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban szombaton, ez több mint 2 fokkal magasabb a Lágymányoson 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximumnál.

Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik