Tudomány

Újra lávafüggöny csapott fel Izlandon

Icelandic Department of Civil Protection and Emergency Management / AFP
Icelandic Department of Civil Protection and Emergency Management / AFP

Helyi idő szerint csütörtökön, hajnal fél 6-kor egy rövid, mintegy fél órás földrengésraj után indult el az egymást követő harmadik vulkánkitörés az izlandi Reykjanes-félszigeten, Grindavíktól északnyugatra, a Sundhnúkur hasadékzónában. A földfelszín a decemberi kitöréshez közel, a Sundhnúktól délre, a Stóra-Scógelltől keleti területig nyílt fel, a vulkáni működés hasonlóan játszódik, mint az első kettő. Nagyon gyorsan mintegy

három kilométer hosszan jött létre egy hasadék, csapott fel a lávafüggöny és tejed szét a lávafolyam

– írja a 24.hu-nak küldött közleményében Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus professzor, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének vezetője.

Szerencsére ez a helyszín távolabb van Grindavíktól, így egyelőre a veszély kisebb, mint januárban, azonban, a helyzet bármikor változhat és délebbre is lehet hasadék felnyílás. A januári rövid vulkánkitörés után megállás nélkül, átlagosan napi 8 milliméterrel emelkedett a felszín a Kék Lagúnához közeli Svartsengi GPS állomás adatai szerint, amit megerősítettek a műholdas radarképeken alapuló InSAR modellek is. Az erős felszínemelkedés több millió köbméter magma felnyomulásával volt magyarázható. Néhány napja azonban a felszínemelkedés megállt és furcsa módon pont ez volt az egyik ok, ami miatt sejteni lehetett azt, hogy bármikor elindulhat a vulkánkitörés.

Icelandic Department of Civil Protection and Emergency Management / AFP A február 8-ai kitörés.

Pontosan ezt lehetett ugyanis megfigyelni a tavaly november 10-11-i, rengeteg földrengéssel járó, oldalirányú felszín alatti magma átáramlás során, ami szétfeszítette a Sundhnúkur hasadékzónát, majd a december 18-i és január 14-i kitörés előtt is ez volt észlelhető. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy egy következő vulkánkitörés bármikor elindulhat, és előtte nem lesznek nagyon előjelek, vagy csak nagyon rövid idejű földrengésraj történhet. Ez is teljes mértékben megvalósult, mindössze 30 perces földrengéssorozat vezette be az újabb vulkánkitörést. Azonban, a szakemberek már ebből is felismerték, hogy hamarosan indul a vulkáni működés és kiadhatták a figyelmeztetést.

A kitörés lefolyása a korábbiakhoz hasonló, a kezdeti látványos, több kilométer hosszú hasadék menti lávafüggöny-kitörés rövidesen egy-egy pontra fog koncentrálódni. A legnagyobb esélye megint egy rövid, néhány napos vulkáni működésnek van, de természetesen minden ilyen esemény más, így folyamatosan monitorozni kell a vulkánkitörést. Bár Grindavík most úgy tűnik egyelőre nincs veszélyben, azonban itt is építettek földgátakat, amik, ahogy láttuk januárban, jó védelmet nyújtottak a lávafolyammal szemben. Ismét fontos leszögezni, hogy ez a vulkánkitörés sem fog kihatni a légi közlekedésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik