Tudomány

Ezek az emberek hajlamosabbak a megcsalásra

Paolo Cordoni / Getty Images
Paolo Cordoni / Getty Images

Közeleg a Valentin-nap, amikor is rengetegen mutatják a közösségi médiában, milyen tökéletes a párkapcsolatuk. Azonban ahogy kisebb bukkanók, úgy jóvátehetetlen bűnök is lehetnek egy-egy kapcsolatban, utóbbira jó példa a hűtlenség. Az IFLScience arra kereste a választ, milyen személyiségtípusok hajlamosabbak a megcsalásra.

Napjainkban egyre többen mutatnak nárcisztikus jeleket, ami arra utal, hogy sokan el vannak telve magukkal. Ez a képzet sokszor ágybéli képességeikre is kiterjed – ezt egy 2014-es tanulmányban szexuális nárcizmusként jellemzik –, és így nehezebben korlátozzák magukat egyetlen személyre.

James McNulty és Laura Widman kutatók 123 friss házaspárt követtek nyomon, legtöbbjüket négy éven keresztül. Az eredmény szerint a résztvevők 5,3 százaléka megcsalta a házastársát, és azok, akiknél magas volt a szexuális nárcizmus, nagyobb valószínűséggel kerültek ebbe a csoportba.

Egy 2021-es, gépi tanulást használó tanulmány szerint azok, akik az átlagnál jóval többször maszturbálnak, szintén nagyobb eséllyel csalják meg a házastársukat.

Érdemes megjegyezni, hogy a mondás, miszerint aki egyszer megcsalt, megcsal újra, tudományos szempontból igaz. Maryam Kouchak és Francesca Gino 2017 májusában közzétett vizsgálata, amelyben 484 alany romantikus kapcsolatait elemezték, rámutatott, hogy aki a múltban megcsalta párját, az háromszor nagyobb valószínűséggel teszi meg újra, mint azok, akik a kérdőív kitöltéséig hűségesek voltak.

Végül pedig ott van Petter Bøckman zoológus kutatása, amely egy állatoknál megfigyelt jelenségre is felhívta a figyelmet. Eszerint a hím heréinek méretéből meg lehet határozni a nőstény hűségének fokát, ami azt jelenti, hogy minél kevésbé hűséges egy nőstény, annál nagyobb a hím heréje. A kutatások tehát azt mutatják, fizikai és mentális jelei is lehetnek a megcsalásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik