Tudomány

Mínusz 70 fokot is simán túlél ez az állat

Michael Runkel/robertharding / Getty Images
Michael Runkel/robertharding / Getty Images

Az észak-szibériai Jakutföld bolygónk egyik leghidegebb területe, az itt élő lovak azonban evolúciós értelemben viszonylag gyorsan alkalmazkodni tudtak, és ma már nemcsak hogy túlélnek a fagyban, a populáció mérete is gyarapszik – írja az IFLScience.

Annak érdekében, hogy megbirkózzanak a súlyos mínuszokkal – Szibériában télen közel mínusz 70 Celsius-fokos mélypontot is elérheti a hőmérséklet – kifejlesztették azt a képességet, hogy csökkentsék az anyagcseréjük sebességét, ezzel párhuzamosan pedig testhőmérsékletüket is. A legtöbb állat, aki ilyen képességet fejleszt ki, általában inaktív ebben az időszakban, azonban a jakut lovak változatlanul ellátják a feladataikat.

A kutatók által álló hibernációnak nevezett alkalmazkodási képességet ráadásul rendkívül gyorsan fejlesztették ki az állatok.

A jakut lovak a kutatók szerint nem leszármazottjai a holocén közepéig a területet benépesítő őshonos lovaknak, sőt minden bizonnyal a jakut nép néhány évszázaddal ezelőtti migrációja után vezették csak be őket. Az ez idő alatt végbement alkalmazkodás evolúciós szempontból rendkívül gyorsnak tekinthető.

A kutatók bizonyítékot találtak a jakut lovak, az őshonos emberi populációk és a gyapjas mamutok közötti konvergens evolúcióra is. Ez azt jelenti, hogy a fajok, hasonló módon alkalmazkodnak a környezetükhöz, ami arra utal, hogy csak néhány evolúciós stratégia jelenthet megoldást a rendkívül hideg környezetben való túlélésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik