Tudomány

Akkora volt a világ legnagyobb aranyröge, mint egy felnőtt ember

Illusztráció: Moussa81 / Getty Images
Illusztráció: Moussa81 / Getty Images

A világ legnagyobb aranyrögét 1869. február 5-én találták meg az ausztráliai Victoria városában. A felfedezés két cornwalli bányász, John Deason és Richard Oats nevéhez köthető, akik munka közben fedezték fel a rögöt. A Welcome Stranger névre keresztelt rög 72 kilós és 61 centiméter hosszú volt – írja az IFLScience.

A két férfi Dunolly városába vitte a nemesfémet, hogy a London Chartered Bankban lemérjék. Sajnos a rög akkora volt, hogy nem fért el a mérlegen, így a fotózás előtt széttörték, az akkoriban készült rajzokból pedig másolatokat készítettek. A két férfi alig 10 ezer fontot (mai árfolyamon 4,5 millió forintot) kapott, a rögöt pedig aranyrúddá olvasztották. A BBC News szerint egy ehhez hasonló méretű aranyrög napjainkban nagyjából 2 millió fontot (900 millió forintot) érhetne.

A jelenleg is egyben lévő legnagyobb aranyrög a Pepita Canaa, amit Julio de Deus Filho fedezett fel Brazíliában 1983-ban. A 60 kilogrammos aranyrög ma a brazil Museu de Valores do Banco Central aranyszobájában látható.

Egy másik rekorder, amit napjainkban is meg lehet nézni, napjainkban egy Las Vegas-i kaszinóban található meg. A legtermetesebb, fémdetektor segítségével talált legnagyobb aranyrögöt Kevin Hillier találta meg 1980-ban. A több mint 27 kilogrammos, a „Hit kezének” nevezett rögöt több mint egymillió dollárért, mai árfolyamon 360 millió forintért adták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik