Tudomány

Húsz fokig megyünk – vége a télnek?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Múlt hét közepén 220 km/órát is meghaladó, hurrikán erejű széllel csapott le az Ingunn viharciklon Norvégiára, ami viszont itthon tavaszi időt okozott. Az időjárási jelenség ugyanis „beállította” azt a nyugat-kelet irányú áramlást, ami Spanyolország térségéből hozott meleget a Kárpát-medencébe, és jelenleg is március végi, április eleji állapotokat tart fenn.

Pár nap még ilyen marad, majd még melegebb lesz, leszakad az ég, és végül visszatér a tél

– foglalja össze előzetesként az előttünk álló mintegy 10 napot Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

A hét közepén még a fenti időjárási helyzetből adódóan a mostani száraz, napos időben lesz részünk 10-17 fokos maximumokkal, de nyugaton már változik a helyzet. Skandinávia után most a Brit-szigetek déli része felett alakul ki egy markáns ciklon, hatására összeomlik a poláris örvény, ismét észak-déli irányúvá válik a légáramlás. Nyugat-Európát hatalmas esők érik, a kontinens közepére pedig, így hazánkba is még délebbről érkezik még melegebb levegő.

Szombaton és vasárnap nyugaton 11, 17 másutt pedig 20 fok körüli csúcsokat mérhetünk, elszórtan lehet némi csapadék.

A jövő hét elején azonban ide is megjön a front, több hullámban érkező kiadós, országos esőkre számíthatunk. A hőmérséklet a csapadékos idő hatására visszaesik, de még mindig a február közepén szokásosnál magasabb, 10-15 fokos értékekre számíthatunk. Távol van még, de a jelenlegi állás szerint február 15. környékén (ebben oda-vissza 1-2 nap eltérés lehet) visszatér a tél, több nekifutással „támad” majd a havazás és a mínuszok.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik