Tudomány

Márciusi meleg érkezik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Pénteken egy hidegfront vonult át hazánkon és hozott több helyre csapadékot, majd szombaton – bár az erős szél kitartott – már egy anticiklon biztosította a verőfényes napsütést. Vasárnapra a szél megszűnt, és a hétfő is még nyugodt, napfényes idővel telik 4-9 fokos csúcsokkal.

Keddtől azonban egyre ködösebbé válik az idő, csütörtökre pedig egy hidegfront hoz komoly változást: erős felmelegedést

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Holnap reggel tehát több helyen is tapasztalhatjuk, hogy az éjjeli köd tartósan megmarad, ezeken a tájakon napközben is fagypont körüli hőmérsékletre készülhetünk, illetve a korai órákban ónos ködszitálás és zúzmara is kialakulhat. A napos területeken 6-8 fokot mérhetünk, számottevő csapadék nem valószínű. Hasonlóan alakul a szerda is, csütörtökre azonban ideér a változást hozó front.

A jelenség fészke az Atlanti-óceán térsége, ahol immár több mint egy hete brutális viharciklonok alakulnak ki. Egy ilyen képződmény szerdán párját ritkítóan erős vihart gerjeszt a Norvég tengeren: 170-220 km/órás szél szánt végig a vízen, a norvég partokat is 150-170 km/órás lökések ostromolják majd – előbbi egy hármas erősségű hurrikán szélerejének felel meg. A viharciklon kelet felé halad, a Baltikumot 120, de még Moszkvát is körülbelül 90 km/órás széllel ostromolja majd.

Magyarországra viszont mindezek eredőjeként egy hidegfront „beállítja” a nyugat-kelet irányú áramlást, ami délnyugatról, Spanyolország térségéből kavar térségünkbe enyhe levegőt:

erőteljes felmelegedés indul, csütörtökön 6-11, hétvégére pedig már 10-15 fokos maximumokat mérhetünk.

Komolyabb csapadék egész héten nem valószínű, csütörtökön és pénteken várható gyenge eső. Jelen számítások szerint a márciust idéző meleg legalább egy hétig kitart, pontosabban az enyhülés február 9. környékén érhet véget.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik