Tudomány

Elsöpörték a magyar katonák a Habsburg-sereget

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Guyon Richárd ezredes százhetvenöt éve, 1849. február 5-én hajtotta végre a szabadságharc egyik legragyogóbb haditettét. A férfi Görgei Artúr feldunai hadtestét vezetve áttörte a császári erők védelmét és megnyerte a branyiszkói csatát – derül ki az MTVA Sajtóarchívumának anyagából.

Kettészakad a honvédsereg

Az Alfred zu Windisch-Grätz herceg vezette császári seregek 1848 végén általános támadást indítottak Magyarország ellen. A magyar hadsereg ezután két részre oszlott: egy része a legrövidebb úton a Tisza mögé vonult vissza, míg Görgei hadteste a felvidéki bányavárosokba ment, ahol sor került a fáradt katonák pihentetésére, készletei feltöltésére.

A parancsnok ezután elhatározta, a Branyiszkói-hágón áttörve indul el, a támadás vezetésével pedig az angol Guyon Richárd ezredest bízta meg. A hágót gróf Franz Deym von Stritez osztrák vezérőrnagy kétezer fős, harcedzett katonái zárták le. Guyon február 5-én csontig hatoló, mínusz 22 fokos fagyban érkezett meg 4002 emberével és 21 lövegével a Branyiszkó előtti Korotnokra, a terepet megszemlélve csak annyit mormogott az orra alatt angolul: „Vigyen el az ördög, ha nem megyek át rajta”.

Megkezdődik a magyarok rohama

A támadás előtt az ezredes azt mondta embereinek, mindenki dupla zsoldot kap, aki előre megy, aki viszont megfutamodik, golyóra számíthat. Ígéretét be is tartotta: a kudarcba fulladt első roham után a menekülő újoncok közé lövetett.A következő támadás élére ő maga állt és kierőszakolta az áttörést, ezután az ellenséget szuronnyal vetették ki egyik állásából a másik után. A hegyi terepen hasznavehetetlen két huszárszázad katonái lovaikról leszállva a kerülőutakon indultak meg felfelé és időnként megfújták trombitáikat, ezért Deym azt hitte, bekerítés fenyegeti.

A honvédek este öt órára értek fel az utolsó csúcsra, ahol már annyira összetorlódott a két sereg, hogy csak bajonettel, puskatussal küzdhettek egymás ellen. A csapatainak teljes megsemmisülésétől tartó Deym elrendelte a visszavonulást, amely meneküléssé fajult, a hágó fölött a magyar lobogó lengett. A sikernek hála a hadtest még aznap éjjel útnak indult, ezzel lehetségessé vált a magyar seregek egyesülése, megindulhatott a győzelmes tavaszi hadjárat.

Kapcsolódó
Magyar katonák százai vesztek oda a schwechati csatában
A honvédség vereséget szenvedett a császári erőkkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik