Tudomány

Ókori orvosi eszközök százaira bukkantak

sumbul / Getty Images
sumbul / Getty Images

Több száz, a római korból fennmaradt orvosi eszközt találtak a törökországi Allianoiban – írja a Live Science. Az ókori város gyógyfürdőiről volt ismert, a most bemutatott eredmények alapján a településen egy egészségügyi központ is működött.

1998 és 2006 között 348 darab, nagyjából 1800 éves orvosi tárgyat fedeztek fel a lelőhelyen. A leleteket a közelmúltban átfogó elemzés alá vetették, Sarah Yeomans, a St. Mary’s College of Maryland munkatársa és a csapat tagja szerint a helyszín lehet az egyik legkorábbi bizonyíték a csoportos orvosi gyakorlatra.

A tárgyak egyetlen komplexum maradványai között kerültek elő, az eszközök kifinomult sebészeti beavatkozásokról árulkodnak.

Az épületben valószínűleg nem egy egyetlen egységet képző rendelő működött, ehelyett több, egymástól független orvos munkahelye volt. A becslések alapján egyszerre akár több tucat szakértő is tevékenykedhetett a helyszínen.

Daniş Baykan, a Trakya Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a mostani vizsgálatban, már korábban is foglalkozott a leletekkel. A kutató szerint egykor Allianoiban praktizálhatott Galénosz görög származású orvos, aki időszámítás szerint 216 körül halt meg.

Patty Baker, a Kenti Egyetem kutatója, aki szintén nem vett részt az elemzésben, úgy véli, nem meglepő, hogy a létesítmény egy fürdő közelében állt. Sok római kori orvosi eszköz fürdők közelében került elő, ezek voltak azok a helyszínek, ahová az emberek egészségügyi ellátásért jártak.

Kapcsolódó
Igazi rejtély a Jászságban talált ókori orvos
A kor legmagasabban képzett orvosa vagyont érő, csúcstechnológiás eszközökkel utazott a „civilizáció határán” túlra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik