Tudomány

Tragikus expedíció emlékeire bukkantak

Eurasia Press / Photononstop / Photononstop via AFP
Eurasia Press / Photononstop / Photononstop via AFP

Személyes tárgyakat hoztak felszínre a Kanada partjainál nyugvó HMS Erebusról – írja a Heritage Daily. A maradványok a hírhedt Franklin-expedícióhoz kötődnek.

Sir John Franklin kapitány és legénysége 1845-ben azzal a céllal kelt útra, hogy átszelje a kanadai északnyugati átjárót a HMS Erebus, illetve a HMS Terror fedélzetén. A hajók az extrém időjárás közepette 1946 őszén a jégbe szorultak a Vilmos király-sziget közelében.

Az egyre fogyatkozó csapatnak éhséggel, hideggel, fertőzésekkel és mérgezéssel kellett szembenéznie, többen kannibalizmusra kényszerültek. A legénység hosszú ideig a környéken maradt, a túlélők pedig végül megpróbáltak a jégtakarón és szárazföldön átvágni dél felé.

Az expedíció 129 tagjából végül senki sem menekült meg.

A tragédia részleteivel kapcsolatban máig sok a kérdőjel.

A HMS Erebus roncsát 2014-ben fedezték fel, azóta több vizsgálat is zajlott a helyszínen. A közelmúltban 68 merülést hajtottak végre búvárrégészek, a feltárássorozattal pedig több száz tárgyat hoztak a felszínre, valamint nagyfelbontású képek ezreit készítették el.

A kutatók többek között navigációs és tudományos tárgyakat találtak, így egy ép hőmérőt, egy bőr könyvborítót és egy horgászbotot sárgaréz orsóval. A csapat ezeket a tárgyakat a tiszti kabinban tárta fel, és úgy vélik, hogy Henry Dundas Le Vesconte másodtiszthez tartoztak.

Felfedeztek továbbá egy cipőt vagy csizmatöredéket, edényeket és egy gyógyszeres üveget a kapitány stewardjának szobájában. A James Fairholme-nak tulajdonított kabinban olyan kövületeket is megtaláltak, amelyek 2022-ben feltárt leletekhez kapcsolódhatnak.

A legénység által lakott előfedélzeten további számos tárgy, például pisztolyok, katonai felszerelések, lábbelik, gyógyszeres üvegek és pénzek kerültek elő. Steven Guilbeault kanadai környezeti miniszter szerint a Franklin-expedíció továbbra is a 19. század egyik legismertebb rejtélye, a Parks Canada és az inuit partnerek segítségével viszont egyre jobban megérthetik a történteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik