Tudomány

Kikötőben támadt a cápa a gyanútlan nőre

qldian / Getty Images
qldian / Getty Images

Súlyos sérüléseket szenvedett egy ausztrál nő, miután esti úszás közben megtámadta egy cápa – írja a BBC.  A 29 éves Lauren O’Neillt helyi idő szerint hétfő este harapta meg a lábán egy állat a Sydney Harbourban, egy magánkikötő közelében.

Miután a nő segítségért kiáltott, helyiek siettek a segítségére. O’Neillt súlyos, de stabil állapotban szállították kórházba, a harapásnyomokról készült felvételek alapján a támadó egy bikacápa lehetett. A faj gyakori a környéken, de a térségben ritkák a támadások.

Az egyik szemtanú, Michael Porter szerint este 8 óra körül hallották a kiáltásokat. Az ablakon kinézve látta, ahogy a sérült nő a magánrakpart létráján lóg, megpróbál felmászni, lába azonban teljesen szétnyílt.

Egy másik helyi lakos, Georgia Singleton szerint felesége, aki állatorvos, érszorítót alkalmazott, hogy elállítsa a vérzést.

Mint hozzátette, a nő csontja eltört.

Az egyik szemtanú rendszeresen lát cápákat úszkálni a mólók alatt, véleménye szerint csak idő kérdése volt, hogy támadás történjen. 2009-ben Paul de Gelder, a haditengerészet egykori búvárja vesztette el karját és lábát, miután egy bikacápa megtámadta egy terrorellenes gyakorlat során a Sydney Harbourban.

Bár a hollywoodi filmek miatt a többség kegyetlen és veszélyes gyilkológépeknek gondolja a cápákat, az állatok valójában nem tekintenek prédaként fajunkra, a legritkább esetben mennek neki embereknek. 2022-ben például csupán 57 kiprovokálatlan támadás történt világszerte, ezek közül öt végződött halállal.

Fajunk ezzel szemben hatalmas fenyegetést jelent a cápákra: évente mintegy 80 millió példányt mészárolunk le. Mivel a cápák fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémában, egyedszámuk csökkenése beláthatatlan következményekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik