Tudomány

90 ezer éves lábnyomokra bukkantak

Chris Griffiths / Getty Images
Chris Griffiths / Getty Images

Két csoportnyi ősi lábnyomot fedeztek fel egy észak-marokkói tengerparton – írja a Live Science. A maradványokat 2022-ben találta meg Mouncef Sedrati, a Dél-Bretagne-i Egyetem kutatója kollégáival, de az eredményekről csak most számoltak be egy tanulmányban.

Az Afrika északi csücskének közelében fekvő lelőhely egyedálló az egész kontinensen és a Földközi-tenger déli részén. A helyszínen 85 emberi lábnyom látható, amelyeket legalább öt fő hagyott.

A lenyomatok nagyjából 90 ezer évesek.

A szakértők méréseket végeztek, hogy megállapítsák a nyomok hosszát és mélységét, az adatokból pedig becslést tudtak adni az egyének korára. Úgy tűnik, a csoport tagja között gyermekek, serdülők és felnőttek egyaránt voltak.

A nyomok konzerválódását több faktor is segítette, így a tengerpart struktúrája, az árapály-tevékenység, valamint az agyagos üledékkel borított sziklás platform, amelyen az őskori emberek áthaladtak. Az üledékek jó feltételeket teremtettek, az árapály pedig gyorsan betemette a nyomokat.

A kutatók azt tervezik, hogy további elemzésekkel feltárják, miért haladtak el az emberek a környéken. Sajnos a partot omlás fenyegeti, ezért a szakértőknek gyorsan kell cselekedniük, mielőtt a lelőhely elveszik. „Reméljük, hogy megismerhetjük ennek az embercsoportnak a teljes történetét és azt, hogy mit csináltak ott” – nyilatkozta Sedrati.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik