Tudomány

Két példány maradt a ritka orrszarvúból, most új esély adódott az alfaj megmentésére

TONY KARUMBA / AFP
TONY KARUMBA / AFP

A világon már csak két északi szélesszájú orrszarvú maradt, az alfaj a kontrollálatlan vadászat miatt került a kihalás szélére. A két példány ráadásul nőstény, Sudan, az utolsó hím 2018-ban pusztult el, miután begyűjtöttek tőle spermamintákat.

Az alfaj megóvásának szempontjából most reményt ad, hogy a közelmúltban első alkalommal sikerült mesterséges megtermékenyítést elérni rinocéroszoknál – írja a CBS. A BioRescue Project, egy reprodukciós technológiával foglalkozó nonprofit szervezet, amely veszélyeztetett állatok megmentésére összpontosít.

A csoport január 24-én jelentette be, hogy a világon elsőként sikeresen ültetett be embriót orrszarvúba.

A vállalat szerint az áttörés esélyt adhat az északi szélesszájú orrszarvú megóvására.

A szélesszájú orrszarvúk száma összességében továbbra is csökken. A faj két alfajra, déli és északi populációra osztható, utóbbi a természetből már kipusztult. A megmaradt nőstényeket a kenyai Ol Pejeta Természetvédelmi Területen, egy 700 hektáros zárt élőhelyen őrzik, az egyedeket a nap 24 órájában felügyelik.

A déli embriót egy szintén déli egyedbe ültették be 2023 szeptemberében, 70 napos vemhesség után a hím embrió igen fejlettnek tűnik. A program következő lépéseként a fókusz az északi alfajra kerülhet.

A BioRescue a fejlett asszisztált reprodukciós technológiáknak (aART) nevezett in vitro megközelítést alkalmazza, amely a csoport szerint az egyetlen lehetőség az északi példányok létrehozására. A cég 2015 és 2022 között 65 aART-eljárást hajtott végre, a technika magába foglalja az állatok petefészkéből történő éretlen petesejtek kinyerését is. Az adatok alapján az eljárás nem károsítja az állatok egészségét, sőt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ol Pejeta Conservancy, Kenya (@olpejeta) által megosztott bejegyzés

Az egyik északi tehén, Fatu petefészkében kóros ciszta alakult ki, a nősténytől három év alatt tíz petesejtet tudtak kinyerni. A kutatók nem találtak arra utaló jeleket, hogy az eljárások akadályoznák az állatok természetes szaporodását.

A mostani kísérletben egy déli tehén, Curra petesejtjét, illetve egy hím, Ouwan spermáját használták fel, az embriót aztán egy harmadik egyedbe ültették be. Az állatok egészségét folyamatosan követték a szakértők. Komplikációk nem mutatkoztak, ám novemberre Curra és Ouwan elpusztult a heves, a klímaváltozással összefüggésbe hozható esőzések után elszabadult Clostridia baktériumok fertőzésében.

Az embrió fejlődését a kutatók továbbra is figyelemmel kísérlik, idővel pedig remélhetőleg északi példányokat is bevonhatnak a programba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik