Tudomány

Páratlan feliratot találtak egy ősi fegyveren

Møntergården / Facebook
Møntergården / Facebook

Csaknem kétezer éves rúnaírásos feliratot fedeztek fel egy ősi késen dán régészek – írja az MTI az Odense-i Múzeum hétfői közleménye alapján.

A nyolc centiméteres pengéjű vaskést egy Odensétől keletre fekvő kis temetkezési helyen fedezték fel. A pengéjére a hirila szót vésték, ami az ősi északi nyelven kis kardot jelent. A múzeum szakértői arra nem tudtak választ adni, hogy a felirat vajon a tőrre vagy a tulajdonosára vonatkozott.

Az egyedülálló felirat Krisztus után 150 körül készülhetett. Ebből a korszakból származó rúnákat korábban csak egyszer fedeztek fel Dániában: 1865-ben az Odensétől nyugatra fekvő Vimosenben, egy csont fésűn. Mivel a késen szereplő írásjelek a rúnaírás legrégebbi változatát ábrázolják, a lelet fontos adalékkal szolgálhat a Dániában és Skandináviában használt ősi írás megértéséhez és értelmezéséhez.

A rúnaírás a Skandináviában alkalmazott írások legősibb formája. Széles körben használták a kezdetektől a viking korszakon át a késői középkorig. Jakob Bonde régész a közleményben kiemelte, hogy egy ilyen lelet segítségével szemtől-szembe kerülhetünk a múlttal. „Egy rúnával készült felirat olyan, mintha üzenetet kaptunk volna az elődöktől” – fogalmazott.

Az értékes leletet február 2-tól lehet megtekinteni az Odense-i Múzeumban.

Kapcsolódó
Rejtélyes középkori kardot találtak egy folyóban
A több mint ezeréves fegyver feltehetőleg egy viking harcosé lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik