Tudomány bbc history

Magyar kéz alkothatta a Coca-Cola legendás logóját

Louis Madarasz, kora keresett betűrajzolója tervezhette az üdítőcég első emblémáját, ami kisebb változtatások után, de ma is őrzi az eredeti vonalvezetést.

Ha távolba szakadt, világhírűvé vált hazánkfiait vesszük sorba, Louis Madarasz neve nem szokott előkerülni, pedig ma is elképesztő tisztelet övezi a kalligráfusok között, sokan egyenesen a valaha élt legjobb szépíróként (kalligráfusként, mívesen rajzolt feliratok készítőjeként) emlegetik. A 165 éve, 1859. január 20-án született Louis ráadásul híres család szülötte is volt: nagyapja az a Madarász László, aki Kossuth rendőrminisztereként a forradalmi kormányzat radikálisabb tagjai közé tartozott, amíg 1849 áprilisában lemondásra nem kényszerítették. Még Világos előtt emigrált, 1850-ben érkezett családjával az Egyesült Államokba.

Lenyűgöző képességek

Unokája már Texas államban született, de származása fontos szerepet játszott életében: a család fenntartotta kapcsolatát Kossuthtal, a nagyapát pedig nagy tisztelet övezte az Amerikába szakadt magyarok között. Az unoka 1907-ben el is látogatott Magyarországra, az egykori családi birtokok megtekintését és a rokonokkal való találkozást élete egyik legszebb élményeként emlegette.

Louis Madarasz tinédzserkorában kezdett érdeklődni a kalligráfia iránt, és már egészen fiatalon lenyűgöző képességekre tett szert a díszes, ornamentikus elemekkel díszített írásban. Amellett, hogy gyönyörűen dolgozott, még gyors is volt – a szakma ismerői szerint sem előtte, sem utána nem volt olyan kalligráfus, aki ennyire kidolgozott írást ilyen sebességgel tudott volna papírra vetni.

Wikipedia Louis Madarasz

Első munkái üdvözlőlapok voltak, ezekre figyelt fel a kor egyik jó nevű kalligráfusa, G. A. Gaskell, aki saját reklámügynökségének keretein belül komoly pénzt is keresett munkájával. Miután Madaraszt felvette, hamarosan az ő jellegzetes aláírása is megjelent a cég alkotásain, a fiatal kalligráfus pedig sokat tanult az új munkahelyen.

A Coca-Cola logója

Később önállósította magát, több városban is élt és dolgozott az Egyesült Államokban, majd saját albumot is megjelentetett. Egészsége viszont már a századforduló után néhány évvel, egy súlyos tüdőgyulladás következtében megromlott, 1911. december 23-án meghalt. Még kiküldte barátainak és megbecsült ügyfeleinek híres karácsonyi üdvözlőlapjait, amelyek ekkor is jellegzetes, azóta számtalan művész által másolni igyekezett stílusát tükrözték.

Bár Madarasz neve a szakmán kívül viszonylag kevéssé ismert, az is elképzelhető, hogy az ő keze munkája a világ talán legismertebb ábrája. Egyesek ugyanis közvetett bizonyítékok, illetve a stílus elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy

ő tervezhette a Coca-Cola első logóját 1886-ban.

A közben globális óriáscéggé terebélyesedő vállalat ugyan többször eszközölt már kisebb változtatásokat logóján, ám az még ma is őrzi az eredeti vonalvezetést. A cég ugyan hivatalosan akkori könyvelőjének, Frank M. Robinsonnak tulajdonítja az első változat papírra vetését, ám könnyen elképzelhető, hogy a vázlatok megrajzolására valójában egy külsőst, méghozzá Madaraszt kérték fel – ha így volt, a titkot a kalligráfus magával vitte a sírba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik