Tudomány

Videó: hatalmas kígyó rejtőzött a hűtőben

Ken Griffiths / Getty Images
Ken Griffiths / Getty Images

Hatalmas, potenciálisan veszélyes vöröshasú ausztrálsiklót talált egy ausztrál nő hűtőszekrénye víz- és jégadagolójában – írja a ScienceAlert. Gail Auricht Adelaide Hills-i otthonában fedezte fel a hívatlan, mintegy 80 centiméter hosszú betolakodót. A nő először sziszegő hangra lett figyelmes, ekkor azt hitte, egy légkompresszort hall.

A kígyó valószínűleg a hőség elől húzódott be vagy vizet keresett – Ausztráliában jelenleg nagyban tart a nyár. Gail szerencsére megőrizte nyugalmát, és értesítette egy profit, aki eltávolította az egyedet.

Az elmúlt időszakban több ausztráliai épületben is kígyók jelentek meg, az állatok nyilvános vécékben, légkondicionálóknál vagy éttermek kávégépei alatt megbújva próbálják átvészelni a meleget. A kígyók nem tudják belsőleg szabályozni a hőmérsékletüket, ezért a szélsőséges időjárás elől kedvezőbb környezetekben próbálnak menedéket találni. Éppen ezért nem ritka, hogy lakott helyekre húzódjanak.

A vöröshasú ausztrálsiklót fényes, fekete hátáról és világos hasáról lehet felismerni, a faj gyakori Ausztrália keleti partvidékén.

A faj mérges, de nem agresszív, provokáció nélkül ritkán támad, halálos marásról pedig nem tudni.

Mérge ennek ellenére igen kellemetlen tüneteket, vérzést, duzzanatot, fejfájást, hasi fájdalmat, hányingert, hányást, hasmenést és izomgyengeséget okozhat. A ragadozó leginkább békákat, gyíkokat, kisemlősöket és más kígyókat fogyaszt.

Simon Hempel, az Auricht otthonához kilátogató szakember 25 éve fog be kígyókat, de még nem látott egyedet egy hűtő jégadagolójában. Hempel nem tartja valószínűnek, hogy fog még kígyót ilyen helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik