Tudomány

Kígyóinvázió zajlik az ausztráliai vécékben

David Barwell / 500px / Getty Images
David Barwell / 500px / Getty Images

Ausztrália keleti államaiban sorra kerülnek elő kígyók a vécékből, miután a heves esőzések miatt áradások alakultak ki, az elmúlt napokban pedig meglehetősen meleg is van – írja az Independent. Queensland délkeleti részén és Új-Dél-Wales északi részén több régióban is víz öntötte el az utakat.

A közösségi oldalakon terjedő felvételek alapján a településeken a vízállást kihasználva vadállatok, köztük krokodilok és kígyók is közlekednek.

Egyes helyeken a vécében és a mosdókagylókban találtak kígyókat.

Tennille Bankes vadmentőt a közelmúltban Goondiwindibe riasztották, hogy kihozzon egy példányt egy nyilvános vécéből. A szakember szerint a hasonló esetek gyakoriságának oka a hőség lehet, a kígyók ilyenkor vízforrásokat keresnek környezetükben – Ausztráliában jelenleg éppen nyár van.

Múlt hónapban Queenslandben krokodilokat láttak az utakon, miután hatalmas áradások jelentkeztek az államban. A héten sok területen legalább kéthavi csapadékmennyiség hullott le néhány nap alatt. A queenslandi Springbrookban például 514 milliméter esett 48 órán belül, ami több mint kétszerese a januári átlagnak. Az előrejelzés szerint a következő 24 órában még több eső várható.

Cameron Dick, Queensland miniszterelnök-helyettese felszólította az embereket, hogy maradjanak távol az utaktól, amíg az időjárás nem javul. Dick szerint az utak életveszélyesek.

A mentési munkálatok Queenslandben és a szomszédos Új-Dél-Wales több területén is folynak. „A gyors, intenzív esőzések miatt a folyók és patakok rendkívül gyorsan emelkednek, meglepve az embereket” – mondta Kevin Walsh, a queenslandi katasztrófavédelmi szolgálat helyettes megbízottja.

Ausztráliában egyre gyakrabban és egyre hevesebben alakulnak ki extrém időjárási események. A szakértők többsége úgy gondolja, hogy a jelenségben a klímaváltozásnak is szerepe van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik