Tudomány

Csodás aranykincsek lapultak az ókori sírokban

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Ókori római temetőre bukkantak Olaszország középső részén – írja a Live Science. Az ősi nekropolisz majd 60 sírhelyet foglal magába, amelyekben csontvázakat és értékes kincseket is találtak a régészek.

A kutatók a sírokban összesen 67 személy maradványait fedezték fel, valamint számos tárgyat, köztük lábbeliket, kerámiaedényeket, pénzérméket és arany ékszereket.

A leletek alapján a szakértők úgy vélik, hogy az itt eltemetett emberek tehetősek voltak, akik kisebb luxuscikkeket is megengedhettek maguknak. Erre utal az a tény is, hogy a temetőtől mindössze 500 méterre egykor egy úgynevezett mansio, vagyis egy római tisztviselők és hivatalos személyeknek fenntartott szálló állt.

Emanuele Giannini

A sírok feltehetőleg a Krisztus utáni 2. és 4. század közöttről származnak, és némelyikben egynél több holttest is feküdt. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az egymás mellé temetett emberek között milyen kapcsolat volt, de a jövőben további vizsgálatokat végeznek majd, hogy megállapítsák, pontosan kik is voltak a temetőben nyugvó személyek.

Kapcsolódó
Felnyitották a kétezer éve lezárt sírkamrát
Csodálatos látvány tárult a régészek szeme elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik