Tudomány

Így halt meg a rettegett törökverő

Le Gallerie degli Uffizzi / Wikimedia Commons
Cristofano dell'Altissimo festménye Szkander bégről.
Le Gallerie degli Uffizzi / Wikimedia Commons
Cristofano dell'Altissimo festménye Szkander bégről.

Kasztrióta György, a rettegett hírű hadvezér 556 éve, 1468. január 17-én hunyt el. A Szkander bég néven ismertté vált férfi a balkáni népek törökellenes küzdelmeinek egyik legjelentősebb alakja volt, aki kitartásának és győzelmeinek köszönhetően negyedévszázadon át tartóztatta fel a nyugat felé nyomuló oszmán seregeket – írja a Rubicon.

A szultán harcosából lett a törökök ellensége

A későbbi Szkander bég 1405 körül, egy előkelő albán földbirtokos családba született, már apja, Kasztrióta János is harcban állt a törökökkel. A 15. század elején azonban arra kényszerült, hogy behódoljon az Oszmán Birodalomnak és gyermekeit az ellenség fővárosába küldje túszként. György nagyjából 18 évesen került II. Murád szultán udvarába, később pedig muszlim hitre tért és az oszmán seregbe is csatlakozott. A fiatal férfi tehetséges katonának bizonyult, a balkáni csaták során Hunyadi János ellen is vitézül harcolt, így hamar magas rangokat érdemelt ki. Ez időkben viszont kapcsolatba került az albán arisztokratákkal is, és végül úgy döntött, szembefordul a törökökkel és honfitársai mellé áll.

Szkander bég 1443 novemberében, a Hunyadi János elleni szerbiai hadjárat közben váratlanul kivonta 5000 katonáját a harcmezőről és szülőföldjére vonult. Ennek köszönhetően a nisszai csata magyar győzelemmel zárult, György pedig átvette az uralmat Albániában. Szkander bég ezután visszatért a keresztény hitre, majd – mindenki meglepetésére – mindössze 18 ezer fős seregével győzött a bosszúszomjasan Albániára támadó oszmán seregek ellen.

Évtizedeken át tartotta fel az oszmánokat

A törökkel szembeni negyedszázados küzdelme során György szinte tökélyre fejlesztette védekező taktikáját: kiváló helyismeretének és merészségének köszönhetően állandó rajtaütéseivel újra és újra felülkerekedett a túlerőben lévő oszmánokon. Az albán fejedelemmel végül nem a törökök kardja, hanem malárialáz végzett 1468. január 17-én.Szkander bég nélkül a kis balkáni állam nem sokáig tudott ellenállni a hatalmas Oszmán Birodalomnak, így az 1470-es évek végére teljesen meghódították azt.

Kapcsolódó
Így halt meg Hunyadi János, a törökverő hős
A hadvezér győzelmeinek köszönhetően az oszmánok évtizedekig nem merték megtámadni Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik