Tudomány

Szép lassan széthasad Tibet

Twenty47studio / Getty Images
Twenty47studio / Getty Images

Egy friss tanulmány szerint a Himalája kiemelkedését okozó földtani folyamat Tibet lassú szétválásához vezet – írja a Live Science. Az Amerikai Geofizikai Egyesület éves ülésén bemutatott eredmények alapján a világ legmagasabb hegyvonulata alatt húzódó geológiai folyamatok még összetettebbek lehetnek, mint azt korábban gondolták.

A Himalája egyre nő, ennek oka a hatalmas hegység alatt megbúvó két kontinentális lemez, az Indiai- és az Eurázsiai-lemez ütközése. Azokban az esetekben, amikor óceáni és kontinentális lemezek találkoznak, a sűrűbb óceáni a könnyebb kontinentális lemez alá csúszik a szubdukciónak nevezett folyamat során. Amikor azonban két, hasonlóan sűrű kontinentális lemez ütközik – mint a Himalája alatt –, nem olyan egyszerű megjósolni, hogy melyik kerül a másik alá.

Régóta vitás kérdés, hogy Tibet esetében mit hozhat a jövő. Egyes szakértők szerint az Indiai-lemez nagy része egyszerűen az Eurázsiai-lemez alá csúszik majd anélkül, hogy mélyen a földköpenybe merülne, mások azonban úgy vélik, hogy az Indiai-lemez mélyebben lévő részei még lejjebb süllyedhetnek, míg a felsőbb részek Tibetbe ékelődhetnek.

Az új vizsgálat alapján mindkettő elméletben lehet igazság: úgy tűnik, hogy az Indiai-lemez egyre süllyed, de közben megvetemedik és szakad is, felső része pedig leválik.

A jelenség következtében Tibet szép lassan széthasad.

„Nem tudtuk, hogy a kontinensek így is viselkedhetnek, ez a szilárd földtudományok szempontjából elég alapvető jelentőségű” – mondta Douwe van Hinsbergen, a hollandiai Utrechti Egyetem geodinamikusa, aki nem vett részt a kutatásban.

Hogy tisztább képet kapjanak arról, mi történik Tibet alatt, a szakemberek a földkéregben terjedő rezgéshullámokat elemezték a két lemez találkozásánál. A hullámokból rekonstruálták a képet, és megállapították, hogy az Indiai-lemez kezd szétválni.

Egy 2022-es tanulmányban a térség geotermikus forrásainak héliumtípusait vizsgálták. Az egyik változat a köpeny kőzeteiben lelhető fel, míg a másik a kéregből származhat. A típusok feltérképezésével következtetni tudtak arra, hogy hol találkozik a két lemez – közvetlenül a Himalájától északra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik