Tudomány

Veszélyes vírusokkal gyógyítanák a rákot

THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Veszélyes vírus segítségével lehet elpusztítani bizonyos rosszindulatú daganatokat egy új tanulmány szerint – írja a Live Science. A tudósok úgy gondolják, a súlyos születési rendellenességeket okozó Zika-vírus képes megtámadni az idegrendszerben képződő, neuroblastoma nevű tumorokat.

Legalábbis ezt mutatják a neuroblastomás egereken végzett kísérletek, hiszen jóval tovább éltek, miután beoltották őket a kórsággal.

Joseph Mazar kutató elmondta, hogy megdöbbentő, 80-90 százalékos hatékonyságra utaló eredményeket figyeltek meg a vizsgálatok során. Mazar azt állítja, a daganatok teljesen eltűntek és ehhez csupán egy injekcióra volt szükség.

Vírusokat használni a rák legyőzésére egyébként nem új ötlet: már a 19. században észrevették, hogy némely rákbeteg páciensek javulást mutattak, miután megfertőzte őket egy vírus. Az ilyen „rákölő vírusokat” onkolitikus vírusoknak nevezik, és közéjük tartoznak például az influenzát, a hepaptitiszt, a kanyarót és a himlőt kiváltó kórokozók is. De nem kockázatos vírusokkal beoltani a betegeket?

A Zika-vírus arról ismert, hogy a fejlődő idegsejteket támadva súlyos rendellenességeket okozhat a magzatoknál, amelyek akár életveszélyessé is válhatnak. Idősebb gyermekek és felnőttek esetében azonban a fertőzés legtöbbször nagyon enyhe betegséget okoz csupán, vagy egyáltalán nem is jár tünetekkel. A szakértők pedig rájöttek, hogy ha közvetlenül az idegsejtekből kialakuló neuroblastoma daganatokba injektálják a vírust, akkor az úgy képes végezni a tumorral, hogy közben semmilyen, vagy csak könnyen kezelhető mellékhatásokat vált ki az alanynál.

Kapcsolódó
Hamarosan érkezik a bőrrák elleni oltás
A Moderna által fejlesztett készítmény jelentősen csökkentheti a melanómás betegek halálozási arányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik