Tudomány

Gyilkos ciklon dúlta fel a trópusi paradicsomot

Richard BOUHET / AFP
Richard BOUHET / AFP

Mauritiuson a legmagasabb fokú riadókészültséget rendelték el kedden a Belal ciklon miatt, amely hatalmas károkat okozva söpört végig a kis indiai-óceáni országon – írja az MTI.

Az 1,3 millió lakosú szigeten a riasztási fokozatot 4-esre, a maximális szintre emelték a ciklon átvonulását követően. Az országban több ezer ember maradt áram nélkül, a fővárosban, Port Louis-ban sok autó víz alá került, egyes esetekben a járműveket az áramlatok elsodorták.

A rendőrség közölte, hogy egy motoros holttestét találták meg egy elárasztott országúton, aki közúti baleset áldozata lett.

A területet hétfőn özönvízszerű esőzések és óránként több mint 100 kilométeres széllökések sújtották. A kormány mindenkit arra utasított, hogy maradjon otthon. Kedd délig kijárási tilalom van érvényben, csak néhányan, például a mentésben dolgozók mehetnek ki.

Richard BOUHET / AFP

A hatóságok jelezték azt is, hogy az iskolák kedden zárva maradnak, és további értesítésig zárva tart a fővárosi repülőtér is. A Belal ciklon középpontja Mauritiustól mintegy 210 kilométerre dél-délkeletre van, és a helyi meteorológiai szolgálat szerint óránként mintegy 18 kilométeres sebességgel halad délkelet felé.

A természeti katasztrófa korábban a Franciaországhoz tartozó, szintén indai-óceáni Réunion szigetén is pusztított. A több mint 800 ezer lakosú szigeten egy halálos áldozatról számoltak be, emellett pedig 27 ezer háztartás maradt áram nélkül, 55 ezren számoltak be a vízszolgáltatás akadozásáról, és a telefonvonalak csaknem 10 százaléka működésképtelenné vált. Réunion legfontosabb repülőtere, a sziget északi részén található Roland Garros felfüggesztette a légi forgalmat.

Kapcsolódó
Ez volt a történelem leghalálosabb ciklonja
Nagyjából félmillió ember halálát okozta, az utána kialakuló éhínség és járvány pedig milliókat érintett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik